Micron zet rem op chipproductie door aanhoudende daling verkoopcijfers

Micron heeft voorlopig de rem op de productie gezet als gevolg van een aanhoudende afname van de vraag. De chipfabrikant heeft interne maatregelen genomen om de voorspelling van een verdere daling op te kunnen vangen, aldus The Register.

Zo is Micron volgens CFO Dave Zisner onder meer bezig met het actief beheren van opex door het implementeren van interne onkostencontroles en zijn er strengere controles op personeelsbezetting. Ook worden discretionaire uitgaven gereduceerd.

De chipfabrikant sloot op 29 november het eerste kwartaal van 2019 af met een omzet van 7,9 miljard dollar. Nog steeds 16 procent hoger dan dezelfde periode in 2017, maar een aanzienlijk verschil met de 40 procent in Q4 2018 en de 58 procent in Q3 2018. De netto-winst in Q1 2019 bedroeg 3,29 miljard dollar, 23 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder.

De mobiele business daarentegen groeide met 62 procent naar een omzet van 2,21 miljard dollar. De divisies compute & networking en embedded groeiden met 12 procent naar respectievelijk 3,6 miljard dollar en 933 miljoen dollar. Omzet uit storage daalde daarentegen weer fors met 17 procent. Goed voor een omzet van 1,1 miljard dollar.

Intel-tekorten

“De omzet werd negatief beïnvloed door voorraadaanpassingen bij belangrijke klanten in de cloud, grafische en zakelijke markten. Door deze tegenwind te compenseren, behaalden we recordomzet in de mobiele, industriële en automotivemarkten”, aldus Zisner. Het bedrijf gaf eerder in september het issue rondom de Intel-tekorten al aan als boosdoener voor het vertragen van het verkoopproces. Iets dat destijds ook andere partijen, zoals HP Inc, deden.

De vooruitzichten voor Q2 2019 zijn nijpend. Zo verwacht men een omzet ergens tussen de 5,7 miljard dollar en 6,3 miljard dollar, wat een daling van ruim 18 procent zou betekenen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Toch ziet Sanjay Mehrotra, CEO van Micron, volgens The Register de toekomst redelijk positief in: “Ondanks de zwakke dynamiek van vraag en aanbod op de korte termijn voor het kalenderjaar 2019, is Micron goed gepositioneerd om gedurende het hele jaar een gezonde winstgevendheid te bieden. We blijven optimistisch over de seculaire groeitrends op de lange termijn, die de geheugen- en opslagindustrie stimuleren.”

Gerelateerd:  Micron start met massaproductie GDDR6-chips