Amazon Web Services biedt Arm-servers op cloudplatform aan

Amazon Web Services (AWS) lanceert nieuwe goedkope cloudinstances die steunen op een in eigen huis ontworpen Arm-processor, ontwikkeld voor scale-out workloads die op meerdere low-power servers kunnen worden uitgevoerd. Het is zo de eerste van de grote cloudspelers om Arm-servers ‘as-a-service’ aan te bieden.

Peter DeSantis, vice-president global infrastructure van AWS, kondigde de nieuwe Graviton-processor tijdens de jaarlijkse re:Invent-conferentie van de cloudprovider in Las Vegas aan. De chip isontwikkeld door het team van Annapurna Labs, een Israëlische startup die Amazon in 2015 heeft overgenomen.

Amazon is daarmee de eerste van de grote drie (AWS, Azure, Google Cloud) die Arm-servers als cloudservice aanbiedt. Microsoft heeft volgens nieuwssite Data Center Knowledge reeds Arm-servers ontworpen en geïmplementeerd in zijn datacenters, maar voor nu de architectuur nog niet aangeboden als een cloudservice. Maar ook kleinere cloudaanbieders, zoals het New Yorkse Packet en het in Parijs gevestigde Scaleway, een dochteronderneming van de Franse telco Iliad, zouden inmiddels Arm-instanties aanbieden, die worden aangedreven door standaard-processors.

Vijf instances

Momenteel zijn vijf Arm-instances beschikbaar onder de naam A1. Deze kunnen worden uitgerold in de regio’s Northern Virginia, Ohio, Oregon en Ierland. Ontwikkelaars kunnen er Amazon Linux 2, RHEL en Ubuntu op draaien.

“Als de toepassing is geschreven in een scripttaal, is de kans groot dat deze eenvoudigweg naar een A1-instantie verplaatst kan worden en deze uitgevoerd kan worden, zoals ze is. Wanneer de toepassing wordt omgezet naar een native code, dient deze opnieuw te worden opgebouwd in een A1-instantie”, aldus Jeff Barr, zogenoemde ‘hoofdevangelist’ bij AWS.

Arm-chips zijn vooral te vinden in smartphones en tablets en worden door kenners gezien als een haalbaar alternatief voor Intels x86-architectuur in de datacentermarkt, grotendeels te wijten aan de processorarchitecturen van de chip. Intel domineert momenteel bijna de gehele servermarkt. Een afhankelijkheid die veel exploitanten van datacenters, met name die van hyperscale cloudplatforms, graag zouden zien afnemen.

Gerelateerd:  Amazon Web Services gaat satellieten verbinden met de cloud