Kloof tussen Azure Data Studio en SQL Server Management Studio verkleint

Microsoft lijkt de kloof tussen Azure Data Studio en SQL Server Management Studio te dichten. De functies van Azure Data Studio zijn in korte tijd zo snel geëvolueerd, dat de beoogde doelstelling om dit op één lijn te krijgen met de reeds bestaande SQL Server Management Studio een stap dichterbij is, aldus ITProToday.

Azure Data Studio, eerder bekend onder de naam SQL Operations Studio, wordt door Microsoft omgeschreven als een moderne editoromgeving voor het beheren van gegevens in verschillende bronnen, met snelle fast intellisense, codefragmenten, integratie van broncodebeheer en een geïntegreerde terminal.

‘Soepele integratie’

Het product is speciaal ontworpen voor gebruikers van gegevensplatformen, leverbaar voor Windows, Linux en macOS en aanvankelijk gericht als aanvulling op SQL Server Management Studio. Doordat de kloof tussen beide Microsoft producten steeds kleiner wordt, zou het volgens  ITProToday straks zomaar eens een alternatief kunnen zijn voor ontwikkelaars.

“Azure Data Studio deelt een verleden en een routekaart met SQL Server Management Studio. In de loop van de tijd worden alle beheerfuncties van SQL Server Management Studio beschikbaar gesteld in Azure Data Studio en kunnen de twee producten soepel met elkaar worden geïntegreerd. Op dit moment is Azure Data Studio sterk gericht op de ervaringen rond het bewerken van vraagstellingen en gegevensontwikkeling. Extra hoogwaardige administratieve functies zoals back-up, terugzetten, agenda-taakbeheer en serverprofilering zijn ook beschikbaar als extensies in Azure Data Studio” aldus Vicky Harp, hoofd program manager lead voor SQL Server-tooling bij Microsoft.

Preview-class-functies

Microsoft streeft naar eigen zeggen naar continue integratie en levering in de beheertools voor het gegevensplatform, door Azure Data Studio onder meer maandelijks te voorzien van updates. Ook worden er met regelmaat zogeheten ‘preview-class-functies’ uitgerold, die onder meer functies omvatten als Flat file import, SQL Server Agent, SQL Profiler, Azure Resource Explorer en Graphical Query Show Plan.

Het is volgens de nieuwssite dan ook juist de combinatie van bovengenoemde functies die zouden bewijzen dat Microsoft bezig is de kloof te dichten tussen Azure Data Studio en SQL Server Management Studio.

 

Gerelateerd:  Microsoft onthult nieuwe tools voor Azure SQL databases