Qualcomm Snapdragon 835 brengt VR naar mobiele apparaten

Qualcomm heeft de technische details van de Snapdragon 835 onthuld. De Amerikaanse chipfabrikant heeft die samen met Samsung ontwikkeld en hem toegespitst op de mogelijkheid om virtual reality naar mobiele apparaten te brengen.

De Snapdragon 835 is compacter en lichter dan zijn voorganger, de Snapdragon 820. Het geheel maakt gebruik van Samsung’s 10-nanometer FinFET processortechnologie, waar de voorganger nog 14nm was. Qualcomm stelt dat het gebruiken van de nieuwe technologie van Samsung voor veel verbeteringen zorgt.

Volgens Qualcomm maakt de nieuwe FinFET het mogelijk maakt meer dan drie miljard transistoren te plaatsen, en als gevolg daarvan “een dertig procent verbetering in efficiëntie, een prestatieverbetering van 27 procent en 40 procent minder stroomverbruik”. Het zou voor fabrikanten die gebruik maken van de Snapdragon 835 mogelijk moeten worden om iets grotere batterijen te plaatsen in hun producten.

De voornaamste focus van de Snapdragon 835 ligt volgens Qualcomm in de verbetering van performance, grafische weergave en video voor virtual reality. Het bedrijf stelt dat echt goede VR-ervaringen enkel mogelijk zijn met “de juiste visuals, geluiden en interacties”. Een processor als de Snapdragon 835 is daarvoor cruciaal.

“We bevinden ons bijna op een punt waarop virtual reality goed genoeg is,” stelt het bedrijf. “We zijn er nog niet helemaal, maar wel bijna.” Daarom is de Snapdragon 835 gebouwd voor “extreme” pixelkwaliteit, weinig vertraging, ondersteuning van 360-graden beeld, hoge audiokwaliteit en motion tracking.

De verbeteringen zijn volgens Qualcomm behaald middels machine learning. Dat is de “gemeenschappelijke deler” die alle belangrijke onderdelen van een processor combineert: beelden, audio en sensoren.