Windows Server 2019 opnieuw beschikbaar met maand vertraging

Microsoft maakt Windows Server 2019 en Windows Server versie 1809 opnieuw beschikbaar. De serveredities werden oorspronkelijk begin oktober gelanceerd, maar al snel weer offline gehaald wegens problemen.

De problemen met Windows Server 2019 en Windows Server versie 1809 waren erg gelijkaardig aan de bug die de Windows 10 October 2018 Update de das omdeed. Een beperkte groep gebruikers stelde vast dat een deel van hun bestanden plots was verdwenen na de update. Microsoft zag zich daarom genoodzaakt om ook de uitrol van Windows Server 2019 tijdelijk stop te zetten.

Een maand later komt Microsoft eindelijk met goed nieuws. Zowel de Windows 10 October 2018 Update als Windows Server 2019 en Windows Server versie 1809 zijn vanaf deze week opnieuw beschikbaar.

Het voornaamste verschil tussen Windows Server 2019 en Windows Server versie 1809 is hoe updates beschikbaar worden gesteld. Windows Server 2019 is de nieuwe Long Term Servicing Channel (LTSC)-release van de serversoftware. Deze versie krijgt minder frequente, cumulatieve updates. Versie 1809 volgt het halfjaarlijkse updateritme van Windows 10, wat betekent dat je hier het snelst de nieuwste functies ontvangt.

Nieuwe functies

Windows Server 2019 biedt nieuwe mogelijkheden voor hybride cloudomgevingen, waaronder een vernieuwd Windows Admin Center, om klanten te ondersteunen bij hun omschakeling naar de cloud. Daarnaast werd de security opgekrikt met onder meer afgeschermde virtual machines, Windows Defender Advanced Threat Protection en Defender Exploit Guard.

Microsoft heeft verder containerimages verkleind om de prestaties te verbeteren. De Server Core-containers zijn nog een derde van hun originele grootte. De app-compatibiliteit is verbeterd en ondersteuning voor Kubernetes en Linux-containers op Windows werd toegevoegd.

Tot slot werden een hele reeks vernieuwingen doorgevoerd voor de ondersteuning van hypergeconvergeerde infrastructuur. Een volledig overzicht van alle nieuwigheden vind je in dit document van Microsoft.

Gerelateerd: Windows 10 October 2018 Update wordt opnieuw uitgerold