GitHub telt meer dan 100 miljoen repositories

GitHub heeft de mijlpaal van 100 miljoen repositories behaald. Dat maakte het ontwikkelaarsplatform, dat sinds kort in handen is van Microsoft, zelf bekend.

Een repository, of repo, is een opslaglocatie van waar een softwarepakket kan worden geraadpleegd en gedownload. Het laat daarnaast toe om de samenwerking tussen ontwikkelaars aan opensourceprojecten te coördineren.

GitHub telde bij de lancering in 2008 33.000 repositories. Vandaag maken 31 miljoen ontwikkelaars gebruik van het platform en worden gemiddeld 1,6 nieuwe repo’s per seconde aangemaakt. Een derde van alle repo’s op het platform werd pas in het afgelopen jaar gecreëerd.

De populairste GitHub-projecten van het moment hebben allemaal op een of andere manier te maken met het eenvoudiger maken van software-ontwikkeling. De top tien ziet er als volgt uit:

 

  1. Microsoft/vscode – 19k contributors
  2. facebook/react-native – 10k contributors
  3. tensorflow/tensorflow – 9,3k contributors
  4. angular/angular-cli – 8,8k contributors
  5. MicrosoftDocs/azure-docs – 7,8k contributors
  6. angular/angular – 7,6k contributors
  7. ansible/ansible – 7,5k contributors
  8. kubernetes/kubernetes – 6,5k contributors
  9. npm/npm – 6,1k contributors
  10. DefinitelyTyped/DefinitelyTyped – 6k contributors

 

De snelst groeiende opensourceprojecten zijn Microsofts Azure Docs, Facebooks PyTorch en en de game-engine Godot van MIT. De snelst groeiende programmeertaal is Kotlin voor Android, zo bleek eerder al uit het jaarlijkse Octoverse-rapport van GitHub.

Overname Microsoft

Eind vorige maand werd de overname van GitHub door Microsoft definitief afgerond. Microsoft telde 7,5 miljard dollar neer voor GitHub, een overname die de reus uit Redmond moet helpen om nog meer het hart van ontwikkelaars te stelen.

Anthony Madhvani, ontwikkelaar bij icapps, maakte op Techzine reeds het argument waarom de overname van GitHub door Microsoft goed is voor ontwikkelaars.

Gerelateerd: Waarom ontwikkelaars blij moeten zijn met de overname van GitHub door Microsoft