Google maakt Cloud Spanner algemeen beschikbaar

Google maakt Cloud Spanner, zijn wereldwijd beschikbare relationele database, nu algemeen beschikbaar. Het bedrijf is tot die beslissing gekomen omdat er grote interesse is in de dienst, deze was overigens al sinds februari in een bètafase beschikbaar.

Dit meldt Google Cloud product Manager Dominic Preuss aan ZDNet. “Het is een van de snelst groeiende diensten die we ooit hebben gelanceerd,” aldus Preuss. Volgens hem is het een dienst “die klaarblijkelijk behoeften van klanten oplost.”

Wat die behoeften zijn, is een breed beschikbare database die flink opgeschaald kan worden in meer regio’s. Cloud Spanner biedt een relationale database voor bedrijven waar ze hun cruciale infrastructuur in kunnen plaatsen. Door de enorme schaalbaarheid en fallbacks wordt de downtime gminimaliseerd, aangezien de databases in de cloud en in diverse regio’s beschikbaar zijn.

De Cloud Spanner technologie is sinds 2005 in ontwikkeling bij Google. De afgelopen negen jaar heeft het bedrijf de kritische infrastructuur voor een aantal van zijn belangrijkste applicaties al daarop draaien. Volgens Preuss  “hebben bedrijven de bovengrens van wat de andere oplossingen te bieden hebben bereikt.” Hij legt verder uit dat de migratie naar Cloud Spanner makkelijker is dan bijvoorbeeld naar NoSQL. “Als een klant naar ons komt, zijn de kwaliteit en breedte van onze diensten een bepalende factor.”

Google legt steeds meer nadruk op zijn cloudzaken, waar nog veel groei te halen valt. Gisteren bleek nog dat de omzet van Google’s cloudbusiness afgelopen kwartaal met 74 procent gegroeid is. Daarmee is het na Amazon Web Services en Microsoft Azure de nummer drie op de wereldwijde cloudmarkt.