Google Assistant spreekt nu ook Nederlands en dat klinkt zo

Zeg niet meer Google Assistant, maar Google Assistent. De spraakassistent voor Android en iOS spreekt en verstaat voortaan ook Nederlands.

Google lanceerde de Assistent twee jaar geleden en breidde sindsdien geregeld het aantal ondersteunde talen uit. Het is na Siri van Apple de tweede grote spraakassistent die vanaf nu ook Nederlands begrijpt. Alexa van Amazon en Cortana van Microsoft blijven de Nederlandse taal voorlopig onmachtig.

De Nederlandstalige Assistent wordt vanaf nu uitgerold naar Android en iOS. Op Android zit de spraakassistent verscholen onder een lange druk op de homeknop of kan je hem oproepen via het spraakcommando ‘Ok Google’. Android 8 (Oreo), 7 (Nougat) en 6 (Marshmallow) ontvangen de assistent in de komende dagen, op voorwaarde dat hun toestel in het Nederlands is ingesteld. iPhone-gebruikers moeten een aparte app downloaden en minstens op iOS 10 zitten.

Ook eigenaars van een Google Home-luidspreker kunnen met de Nederlandstalige assistent aan de slag gaan. De slimme luidsprekers zijn vanaf later dit jaar officieel in de Nederlandse winkels beschikbaar. Het is niet duidelijk of Google Home ook al officieel naar België komt, maar via de Nederlandse webwinkels kunnen Belgen in principe ook hun slag slaan. We hebben de vraag neergelegd bij Google voor verduidelijking.

Lokale verankering

Voorlopig ligt de focus op Nederland en is het een Nederlandse stem met een Nederlands karakter. Zo begrijpt de Assistent dat in Nederland met een ‘appje’ een WhatsApp-bericht wordt bedoeld.

“De Google Assistent spreekt niet alleen Nederlands, maar is Nederlands. De functionaliteit en persoonlijkheid zijn aangepast aan ons land – de Assistent zingt Nederlandstalige liedjes, volgt het Nederlandse voetbal en begrijpt dat het weer heel belangrijk is voor ons”, schrijft Google Nederland in een blogpost.

Bovendien hebben Nederlandse bedrijven bijgedragen aan lokale functionaliteit voor de Assistent en hun eigen Actions voor het platform ontwikkeld. Zo kun je onder meer PostNL vragen wanneer je pakketje komt, cadeau-inspiratie op doen bij Bol.com, Albert Heijn vragen om recepten en via Buienradar checken of het straks gaat regenen. Daarnaast zijn nieuwsbulletins van een groot aantal gerenommeerde Nederlandse nieuwsorganisaties oproepbaar via de Google Assistent.

Of er ook een Vlaamse variant komt, is op dit moment nog niet bekend, maar de kans zit er wel in. Ook Siri spreekt zowel Nederlands als Vlaams.

Update 26/07/2018, 10u15: “Er is nog geen nieuws rond de lancering in België, een Vlaamse versie of komst van de Google Home naar ons land”, reageert Google België tegenover Techzine bij monde van woordvoerder Michiel Sallaets.

Hoe klinkt dat?

De Nederlandstalige Google Assistent wordt in de komende dagen naar compatibele toestellen uitgerold, maar we weten ondertussen wel al hoe die klinkt.

De voorbije maanden heeft Google de Nederlandse stem reeds getest bij een klein aantal gebruikers. Android Planet kreeg daarvan eerder deze maand opnames in handen, die je hieronder kan beluisteren.