Google bouwt Kubernetes Engine voor on-premises datacenters

Google werkt aan een versie van zijn Kubernetes Engine die gebruikers in hun eigen datacenters kunnen inzetten. ‘GKE On-prem’ biedt bedrijven de tools om hun hybride applicatie-infrastuctuur op een consistente manier te beheren.

Google kondigde GKE On-prem aan tijdens zijn jaarlijkse Cloud Next-conferentie in San Francisco. Het biedt een lokale instantie van de Kubernetes Engine die zich hetzelfde gedraagt als de cloudversie. Gebruikers kunnen GKE On-prem beheren met dezelfde hulpmiddelen als de rest van hun (publieke) cloudinfrastructuur.

Met de aankondiging hoopt Google zijn hybride cloudstrategie te bevorderen, omdat die markt momenteel erg populair is. Bedrijven zijn vandaag steeds vaker op zoek naar manieren om hun bestaande lokale infrastructuur eenvoudig met de publieke cloud te combineren.

Alpha

GKE On-Prem is momenteel in een alphaversie beschikbaar. Het biedt Google Cloud-klanten die werken met het populaire containerorkestratieplatform Kubernetes de mogelijkheid om ook de on-premises infrastructuur daarbij te betrekken.

“We beëindigen de valse tweedeling tussen on-premises en cloud”, zei Urs Hölzle, SVP Engineering bij Google op het podium van Cloud Next. “Een consistent hybride platform over alle omgevingen heen is voor veel bedrijven een natuurlijke keuze voor de komende jaren.”

Googles grootste concurrenten in het domein, Microsoft en Amazon Web Services, hebben elk hun eigen weg naar de hybrid cloud gevonden. Microsoft ontwikkelde daarvoor Azure Stack, terwijl AWS samenwerkt met VMware om on-prem VMware-omgevingen uit te breiden naar de AWS-cloud.

 

Lees ook: Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?