IBM ondervindt problemen met zijn cloudplatform

Gisterenavond zijn de problemen gestart op het cloudplatform van IBM. Wie toen een nieuwe virtuele server wilde aanmaken, moest heel lang wachten tijdens het provisioneren. Ondertussen is de wachttijd al afgenomen, maar is het nog steeds niet helemaal opgelost.

Het was The Register die gisterenavond merkte dat het provisioneren van een virtuele server in de IBM cloud veel langer duurde dan gewoonlijk. Het kreeg de melding “Op dit ogenblik kunnen klanten een langere wachttijd dan normaal ervaren bij het provisioneren van nieuwe diensten.”

Provisionering

Wie lang genoeg wachtte, kon uiteindelijk wel aan de slag met de nieuwe virtuele server (VSI) terwijl IBM meldt dat er geen onderbrekingen plaatsvonden. Rond middernacht kreeg het team van IBM verschillende rapporten binnen rond VSI-provisies die niet meer lukten. Het reageerde hierop door het probleem prioriteitsniveau 1 mee te geven.

Maar 20 minuten later liet IBM aan zijn klanten weten dat dit een apart incident was vergeleken met de trage provisionering van VSI’s. Het paste daarom het prioriteitsniveau aan naar 2. Om 4u30 deze ochtend heeft IBM een nieuwe update gegeven dat er verbeteringen waren op vlak van provisionering, maar dat er op dit ogenblik ook een lager volume wordt aangemaakt vergeleken met de normale trend.

Rivalen

Resultaat: de trage provisionering blijft voorlopig een probleem. The Register meldt dat het al langer een zwak punt is in de IBM cloud. Deze nacht duurde het nog steeds enkele uren tussen klikken op ‘make me this server’ en de effectieve beschikbaarheid ervan. De clouds van rivalen zijn op dat vlak veel sneller.

Het snel schalen van servers in de cloud is net een heel grote troef, wat teniet wordt gedaan door trage provisionering. Aangezien IBM heel graag wil groeien binnen de cloud, helpt dit probleem natuurlijk niet.

De timing van het weekend komt alvast goed uit voor IBM. Het geeft hen extra tijd om alle problemen fatsoenlijk op te lossen om nieuwe servers sneller beschikbaar te maken voor hun cloudklanten.