2min

Google heeft aangekondigd dat het vanaf 2019 niet meer mogelijk is voor derde partijen om code in Chrome te voegen. Daar heeft de zoekgigant toe besloten om veiligheidsredenen en om stabiliteitsproblemen die konden ontstaan tegen te gaan.

Gebruikers die op hun Windows-apparaat software van derden hebben die code injecteert in Google Chrome, hebben een instabielere browser. Google wil het aantal crashes terugdringen en heeft daarom hiertoe besloten.

Kleinere kans op een crash

“Ruwweg twee derde van de Windows Chrome gebruikers heeft andere applicaties op hun apparaat staan, die interactie hebben met Chrome, denk aan toegankelijkheidstoepassingen of antivirussoftware. In het verleden moest deze software code in Chrome injecteren om goed te kunnen werken. Maar helaas maken gebruikers met software die code in Chrome injecteert 15 procent meer kans een crash mee te maken,” laat Chris Hamilton van het Chrome Stability team in een blog weten.

De verandering wordt in drie stappen doorgevoerd.

  • Vanaf april 2018 (met Chrome 66) krijgen gebruikers in het geval van een crash als gevolg van software van derde partijen, een waarschuwing te zien. Daarbij krijgen ze het advies de betreffende software te verwijderen of van een update te voorzien.
  • Vanaf juli 2018 (met Chrome 68) wordt een begin gemaakt met het blokkeren van de injectie van code van programma’s van derden. Als het blokkeren voorkomt dat Chrome opstart, zal het herstarten en de code toch draaien. Tegelijk krijgt de gebruiker de melding dat de software verwijderd moet worden om te zorgen dat Chrome goed kan werken.
  • Vanaf januari 2019 wordt de code-injectie helemaal geblokkeerd.

Google denkt zelf dat vooral Microsoft-software hieronder te lijden zal hebben. Zo noemt het de toegankelijkheidssoftware als voorbeeld. Daar kan overigens eenvoudig omheen gewerkt worden middels een extensie. Ook Microsoft kan die eenvoudig maken volgens Google.