Microsoft brengt Office-producten naar Chromebooks

Microsoft heeft het afgelopen jaar uitgebreid proeven uitgevoerd met Office-apps voor de Chromebooks. Maar die waren vooral beperkt tot de nieuwste PixelBook. Het lijkt erop dat de proeffase onderhand voorbij is, want Microsoft brengt de apps nu ook naar andere Chromebooks.

De site Chrome Unboxed meldt dat er Office-apps zijn gespot in de Google Play Store van onder meer de Samsung Chromebook Pro, de Acer Chromebook 15 en de Acer C771. Het gaat om Android-versies van de Office-producten, die ook op tablets beschikbaar zijn. Daarmee zijn de functionaliteiten iets beperkter dan de volwaardige versies van de software.

Functies en schermgrootte

Welke functies een Office-app precies heeft, hangt interessant genoeg van het schermformaat af. De Asus Chromebook Flip heeft een 10,1-inch display en biedt daardoor gratis toegang tot Office-producten. Maar op een apparaat waarvan het scherm een diagonaal groter dan 10,1-inch heeft, is de software niet gratis.

Voor die apparaten moeten gebruikers een Office 365-abonnement afsluiten om een document te kunnen maken, wijzigen of afdrukken. Daarmee wil Microsoft een graantje meepikken van het succes van de Google Chromebooks en de inkomsten van de Office-producten verder stimuleren.

Chromebooks worden door het toenemende aantal functies steeds populairder. Het bracht Microsoft er al toe met Windows 10 S een eigen soortgelijk besturingssysteem op de markt te brengen. Maar dat is niet genoeg en dus hanteert de fabrikant voor Chromebooks eenzelfde tactiek als het op mobiele apparaten doet. Het ontwikkelt dus specifieke software voor die apparaten, om daar alsnog geld te kunnen verdienen.