2min

Tags in dit artikel

, , ,

De FBI wist dat Russische hackers probeerden in te breken op de accounts van Amerikaanse regeringsmedewerkers, maar meldde dat niet. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst er al een jaar voordat de aanvallen openbaar bekend werden bewust van was.

Dat meldt The Associated Press op basis van eigen onderzoek. Het persbureau sprak met tachtig Amerikanen die slachtoffer werden van aanvallen van Fancy Bear, de Russische hackersgroep die banden heeft met de Russische regering. De FBI bleek in slechts twee gevallen aangegeven te hebben dat beleidsmakers een doelwit waren voor hackers.

Gebrekkige bescherming

“Het is ongelofelijk,” laat Philip Reiner, voormalig topambtenaar van de National Security Council weten. Hij hoorde toen hij benaderd werd door het AP pas voor het eerst doelwit te zijn geweest van Fancy Bear. “Je moet het je mensen vertellen. Je moet je mensen beschermen.”

Officieel is het beleid binnen de FBI dat slachtoffers, of dat nou individuen of groepen mensen zijn, benaderd moeten worden in geval van een hackpoging. Daarnaast is de FBI verplicht om mensen te helpen aanvallen af te wenden en toekomstige pogingen te voorkomen. Mensen moeten zelfs benaderd worden “als dit invloed kan hebben op een ander onderzoek of een andere operatie.”

Overweldigende hoeveelheid informatie

De FBI wilde desgevraagd geen commentaar geven over de hackersgroep Fancy Bear. Maar wel stelde de inlichtingendienst het volgende: “De FBI stelt individuen en organisaties ervan op de hoogte als er mogelijke bedreigingen zijn.” Maar naar het schijnt wist de FBI in het geval van Fancy Bear al ruim een jaar voordat de eerste individuen erover ingelicht werden van de hackpogingen van de groep.

Een anonieme FBI-medewerker stelt dat het bureau overweldigd werd door het aantal aanvallen. In dit soort gevallen geeft de FBI soms informatie over aanvallen door aan providers en bedrijven, die dan informatie kunnen doorgeven aan hun personeel of aan klanten.

Charles Sowell, zelf doelwit van de aanval en voormalig ambtenaar, vindt het een slap excuus. “Natuurlijk kunnen ze niet zeggen dat er teveel data is. Zou je zoiets kunnen zeggen als er een seriemoordenaar actief is? Dat er veel mensen met tips komen en ze vervolgens met hun handen in de lucht roepen dat het teveel is? Dat is belachelijk.”