2min

McAfee heeft haar McAfee Labs 2018 Threats Predictions Report uitgebracht. Hierin voorspelt het beveiligingsbedrijf welke vijf security-trends er in 2018 zullen spelen. Volgens McAfee worden dat ransomware, serverless apps, connected home privacy, machine learning en privacy van content gegenereerd door kinderen.

Machine learning klinkt wellicht het meest dreigend, en McAfee omschrijft dan ook als eerst wat dit betekent. Met de technologie kan grote hoeveelheden data verwerkt worden, terwijl er met activiteiten ook kwetsbaarheden op te lossen zijn en verdacht gedrag te constateren is. Kwaadwillenden zullen ook gebruik gaan maken van machine learning om onder andere te leren van defensieve reacties en nieuwe kwetsbaarheden te vinden voordat security-experts met een patch komen.

Om de strijd te winnen moeten organisaties effectief omgaan met de besluiten van de machines en snel handelen met strategisch menselijk intellect. McAfee denkt dat organisaties alleen dan in staat zijn om patronen van aanvallen te begrijpen en erop te anticiperen, zelfs als ze nog nooit waargenomen zijn.

Andere bedreigingen

Ransomware zal volgend jaar ook verder ontwikkelen. Er zal minder geld opgehaald worden met traditionele gijzel-malware, aangezien de beveiliging en kennis toeneemt. Daarom zullen aanvallers zich richten op minder traditionele doelwitten waar meer geld te halen valt dan bij individuen. Voorbeelden die McAfee noemt zijn vermogende particulieren, verbonden apparaten en bedrijven. Dit leidt niet alleen tot nieuwe varianten van cybercrime businessmodellen, maar zorgt ook voor een grote cyberverzekeringsmarkt.

Wat betreft serverless apps zal er in eerste instantie tijd en kosten bespaard worden, maar ze zijn ook kwetsbaar voor aanvallen die misbruik maken van applicatie-afhankelijkheid en privilege-escalatie. Er ontstaat tevens het risico dat data overgedragen via netwerken aangevallen wordt. Om potentieel kwaad te voorkomen roept McAfee op tot onder meer het beschikbaar maken van schaalbaarheid-mogelijkheden en het beschermen van verkeer middels VPN en encryptie.

Tot slot denkt McAfee dat ook privacy een belangrijkere rol gaat spelen. Dit komt doordat fabrikanten van IoT-apparaten hun kleine winstgaten willen vullen met het verzamelen van persoonlijke data. Anderzijds zullen corporaties gegenereerde content van jongeren gaan verzamelen, wat zorgt voor reputatierisico op de lange termijn.