2min

Hacktivisten hebben weten in te breken in een van de belangrijkste online platformen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Amaq. Daar wisten ze de details van meer dan 1.700 abonnees op de nieuwsbrief van Amaq in handen te krijgen.

Amaq wordt omschreven als het officiële nieuwsagentschap van IS en is de afgelopen tijd al vaker aangevallen door hacktivisten. Afgelopen vrijdag mailde de site volgens The Independent zijn abonnees dat het in reactie op diverse aanvallen “betere veiligheidsmaatregelen” geïmplementeerd had. Het zou nu “e-mailaanvallen en ook andere soorten hacks” aan kunnen.

Hack toch geslaagd

Dat blijkt dus niet het geval, want in reactie stelde het hacktivistennetwerk Di5s3nSi0N dat het de uitdaging accepteerde. Drie uur later werd er nog een mail verzonden vanuit het mailaccount van Amaq, waarin stond dat de hackers toegang hadden gekregen tot de netwerken. De mail was gericht aan 1.783 adressen en uit onderzoek van The Independent blijkt dat het mailadressen van echte gebruikers waren.

Amaq wordt steeds vaker aangevallen door hackersnetwerken. Nu het territorium van IS in Irak en Syrië steeds kleiner wordt, vallen activisten ook het sociale medianetwerk van de terroristen aan. Op die manier probeert men te voorkomen dat IS nog invloed heeft en aanslagen kan plegen.

Hacktivisten zijn niet de enigen die IS online aanvallen. Ook platformen als Facebook, Twitter en YouTube verwijderen consequent extremistische content. Tegelijk vindt IS op sommige sociale media, waaronder Telegram, manieren om content te verspreiden. Dat het terroristische netwerk op de grond steeds meer gebied verliest, heeft volgens analisten invloed op het vermogen om propaganda te verspreiden.

https://twitter.com/Di5s3nSi0N__2/status/929107205558820865?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.itpro.co.uk%2Fhacking%2F29937%2Fanti-isis-hacktivists-compromise-terrorists-website