2min

Wij berichtten eerder al dat de Russische achtergrond van internetbeveiliger Kaspersky bron was voor speculatie. Oprichter Eugene Kaspersky ontkent enige verbondenheid. Hij bood zelfs aan om zijn software extern te laten onderzoeken. Ondanks dat blijft men een link leggen tussen Kaspersky, de Russische overheid en mogelijke spionage. Dit leidt tot aanhoudende geruchten. Deze keer komen de beschuldigen uit het Verenigd Koninkrijk. Het gerucht gaat daar dat Kaspersky de Russische overheid toegang zou hebben gegeven tot de bankgegevens van klanten van de Barclays Bank. Deze geruchten worden gevoed door het feit dat Barclays de samenwerking met het beveiligingsbedrijf wil beëindigen. Hoewel zowel de Barclays Bank als Engelse toezichthouders de geruchten ontkennen is de geest uit de fles. Wij zetten de ontwikkelingen op een rij.

Wat is er aan de hand met Barclays en Kaspersky?

Dit verhaal gaat terug tot 2008. Vanaf dat jaar biedt Barclays de beveiliging van Kaspersky gratis aan zijn klanten die online bankieren aan. Op dat moment ging het op zijn minst om twee miljoen klanten. 200.000 gebruikers hebben de software inderdaad geïnstalleerd. Engelse autoriteiten hebben onderzoek gedaan. Een anonieme bron heeft in de media gelekt dat er een rapport zou circuleren waarin de uitkomsten van het onderzoek staan. Een van de conclusies zou de bankmutaties betreffen. De Russische overheid zou via software van Kaspersky toegang hebben tot deze bankmutaties. Aangezien zich onder rekeninghouders ook militairen, politici en andere mensen met een gevoelige functie bevonden, zou dit de veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Daarbij verklaart de anonieme bron dat de diverse inlichtingendiensten Barclays zouden hebben geadviseerd om de samenwerking op te schorten. De inlichtingendiensten ontkennen formeel dat zij Barclays een instructie of aanwijzing op dit gebied hebben gegeven. Ook Barclays Bank zelf geeft aan noot door overheidsinstanties benaderd te zijn om de betrekkingen te beëindigen. De bank geeft wel toe dat de relatie beëindigd wordt, maar dat heeft volgens de directie van Barclays een commerciële achtergrond. Zowel het beveiligingsbedrijf Kaspersky als de persoon Eugene Kaspersky ontkennen de geruchten.