2min

De Japanse chipfabrikant Toshiba wacht een slecht financieel resultaat. De verwachting is dat het verlies van het bedrijf ruwweg 820 miljoen euro zal bedragen. Dit door de afdracht van belastingen rond de verkoop van zijn chipafdeling. De verwachtingen rond de operationele winst en verkopen blijven gelijk.

Dat meldt het bedrijf vandaag tegenover persbureau Reuters. Toshiba verkoopt zijn chipdivisie aan een consortium van onder meer investeerder Bain Capital en bedrijven als Apple en Dell. Die bedrijven betalen omgerekend zo’n 15 miljard euro voor de chipafdeling. Althans, als de boel doorgaat, want niet alleen moeten aandeelhouders van het bedrijf nog stemmen over de deal, ook is er nog een slepende zaak tussen Toshiba en Western Digital. Als de verkoop uiteindelijk zijn doorgang vindt, moet daar ook belasting over betaald worden en dat zien we terug in de meer dan 800 miljoen euro die betaald moet worden.

Western Digital ontevreden

Als het aan Western Digital ligt, gaat de verkoop helemaal niet door. Het probleem wat Western Digital betreft, is dat het geen inspraak heeft gehad bij de keuze voor een overnamepartner. De Amerikaanse onderneming is sinds het SanDisk overnam voor de helft eigenaar van de chipafdeling. Om die reden vindt het dat het inspraak had verdiend en had het zelf het deel van Toshiba willen overnemen.

Daarom loopt er nu een rechtszaak tegen het bedrijf, die nog wel eens lang zou kunnen duren. De vraag is dan ook wat Toshiba hiermee doet: gaat het maatregelen nemen? Daar lijkt het wel op, want vandaag heeft het Japanse bedrijf laten weten te kijken wat er nodig is om te voorkomen dat het tot een miljardenverlies komt, mocht de verkoop niet afgerond zijn tegen de tijd dat het eind maart 2018 is.

Neemt Toshiba maatregelen?

Toshiba wil de verkoop in maart afgerond hebben om te voorkomen dat het een negatieve nettowaarde heeft. Mocht dat niet zo zijn, beraadt het zich op eventuele maatregelen. “We moeten, in overeenstemming met de veranderende omstandigheden, verschillende maatregelen overwegen,” vertelde CEO Staoshi Tsunakawa in een statement tegenover aandeelhouders. “Er zijn nog geen beslissingen genomen, maar we overwegen inderdaad verschillende opties.”

De CEO wilde niet ingaan op welke maatregelen er dan precies overwogen worden. Het bedrijf heeft in elk geval miljarden nodig om de klappen van het faillissement van zijn Amerikaanse nucleaire tak Westinghouse op te vangen. Een deal werd pas vorige maand gesloten, maar het zou goed kunnen dat het langer duurt dan maart volgend jaar voordat er goedkeuring is.

Gewoonlijk duurt het namelijk minimaal een half jaar voordat regelgevers toestemming geven voor een miljardenovername. Daar die verkoop van Toshiba’s chipafdeling niet bepaald oncontroversieel is, zou het in dit geval wel eens langer kunnen duren. De vraag is en blijft voorlopig dus nog wat het bedrijf in zo’n geval gaat doen. Dat er gewerkt wordt aan maatregelen, is voor aandeelhouders vermoedelijk wel bemoedigend.