2019 stevent af op slechtste jaar ooit voor smartphoneverkoop

Gartner voorspelt dit jaar de steilste daling tot nog toe voor de verkoop van smartphones. Een gebrek aan waardevolle upgrades doet kopers langer bij hetzelfde toestel blijven.

De smartphoneverkoop kreeg al een dreun van 2,7 procent te verduren in het eerste kwartaal van 2019. Die trend zet zich ook in de rest van het jaar door. Gartner voorspelt een daling van 3,74 procent jaar op jaar tot 1,74 miljard verscheepte smartphones wereldwijd.

Vooral Samsung en Apple deelden in de klappen, terwijl Huawei er flink op vooruit ging. De Chinese telecomreus staat nu met stip op de tweede plaats, boven Apple, en is goed op weg om ook Samsung in te halen. Al zou het kunnen dat de handelsbeperkingen vanuit de Verenigde Staten, en de onzekerheid en eventuele reputatieschade die daarop volgden, een stok in de wielen steken.

 

Gartner smartphoneverkoop 1Q2019
Bron: Gartner

Smartphonegebruikers houden vandaag gemiddeld 2,6 jaar lang vast aan hun toestel, maar Gartner verwacht dat dat oploopt tot 2,9 jaar tegen 2023. Ook Apple-CEO rapporteerde eerder al een gelijkaardige trend om de dalende iPhone-verkoop deels te verklaren.

“Als mobiele telefoons geen significant nieuw nut, nieuwe efficiëntie of nieuwe ervaringen bieden, zullen gebruikers deze niet upgraden en zal daardoor de levensduur van deze apparaten vergroten”, zegt Gartner-analist Ranjit Atwal.

5G

Veel smartphonefabrikanten kijken daarom naar 5G als nieuwe goudhaantje. Gartner verwacht evenwel dat slechts 7 procent van de wereldwijde telecomoperatoren tegen 2020 al een actief 5G-netwerk aanbiedt. De eerste netwerken en compatibele smartphones zagen dit jaar al het licht, maar het zal nog enkele jaren duren voor de technologie kritieke massa bereikt.

“Naarmate de 5G-dekking groter wordt, zal de gebruikservaring verbeteren en zullen de prijzen dalen. De sprong zal plaatsvinden in 2023, wanneer we verwachten dat 5G-telefoons 51 procent vand e telefoonverkoop uitmaken”, besluit Atwal.