MareNostrum 5 wordt eerste Europese Pre-Exascale-computer

Barcelona’s supercomputer krijgt een upgrade naar versie 5 en wordt zo een pre-exascale-systeem met een voorspelde rekenkracht die momenteel alle bestaande HPC-systemen overtreft.

Tegen eind 2020 moet de kapel die MareNostrum 4 huisvest onderdak bieden aan een nieuwe versie van de supercomputer. MareNostrum 5 moet 200 petaFLOPS aan rekenkracht bieden en wordt zo het krachtigste systeem ooit op Europese bodem. Dat wist Techzine in januari al maar wordt nu ook officieel aangekondigd.

Wereldtop

Zo evenaart het systeem de Amerikaanse ‘Summit’-computer, die een gelijkaardige piekprestatie biedt. Moest MareNostrum vandaag klaar zijn, zou het net ’s werelds krachtigste computer zijn. Hoe de situatie er binnen iets meer dan een jaar uitziet, is de vraag. Andere landen zullen immers niet stilzitten.

Met het plan krijgt MareNostrum meer dan een kleine upgrade. De huidige rekenkracht bedraagt 11,1 petaflops, wat wil zeggen dat de prestaties van de supercomputer er met factor 18 op vooruitgaan. Vergeleken met de eerste MareNostrum wordt het nieuwe systeem zo’n 100.000 keer krachtiger.

Twee clusters

De computer zal bestaan uit twee clusters. Eén wordt gebouwd op maat van realtime analyse van data, het tweede met energie-gerelateerde simulaties in het achterhoofd. Een stuk wordt gebouwd in de historische kapel van Torre Girona waar de huidige supercomputer staat, een ander stuk komt in de nabijgelegen universiteit. Beide delen kunnen samenspannen om op maat gemaakte workloads met de totale rekenkracht van het systeem te lijf te gaan.

MareNostrum 5 past in het EuroHPC-plan van de Europese commissie. Dat moet de EU competitief maken met onder andere China, Japan en de VS. Een reeks van pre-exascale-systemen gevolgd door twee exascale-supercomputers vormen de rode draad van dat plan. In totaal heeft de EU geïnvesteerd in drie systemen met een prestatie van minstens 150 petaflops samen met vijf systemen met minstens vijf petaflops.

Stroom

Eén van de grootste uitdagingen voor de nieuwe supercomputer het is stroomverbruik. MareNostrum 5 slurpt enorme hoeveelheden elektriciteit op en daarvoor is een nieuw elektrisch substation nodig. Om je een idee te geven: als de IBM Summit in de VS zijn 200 petaFLOPS loslaat, gaat daar een verbruik van 9,8 megawatt mee gepaard. MareNostrum 47 gebruikt vandaag 1,7 megawatt. Versie vijf moet in theorie pieken op 10 megawatt. De kosten voor elektriciteit en koeling worden geraamd op 1,5 miljoen euro.

Gerelateerd: Europa laat zien hoe het tegen 2021 eigen HPC-chips zal bouwen