AMD stopt 72 MB L3-cache in zuinige processor

AMD kondigt met de Ryzen 7 3950X een 16-core-monster aan met een enorme hoeveelheid L3-cache, een laag TDP en vooral compatibiliteit met de intussen vertrouwde AM4-socket.

Travis Kirsch, Director of Client Product Management voor AMD, begrijpt niet waarom iemand nog een Intel-processor zou kopen. Hij stoeft met die uitspraak over de Ryzen 3000 line-up die zijn bedrijf op Computex lanceerde. Vandaag maakt AMD meer details bekend over Ryzen 3000 en zeker het vlaggenschip steelt de show.

Specificaties

De Ryzen 7 3950X krijgt 16 rekenkernen goed voor 32 threads mee. Die krijgen een enorme 72 MB L3-cachegeheugen mee, wat ongezien is voor een processor die in essentie voor een consumentendoelgroep werd ontwikkeld. Dan is er het stroomverbruik: met dank aan het 7 nm-bakprocedé van TSMC bedraagt dat 105 watt. Deze chip draait met andere woorden ongezien koel en zuinig.

Ter vergelijking: AMD’s Threadripper 1950X heeft voor vergelijkbare specificaties een TDP van 180 watt. Voor Intel moeten we naar de Core i9-9960X kijken met zijn 165 watt. De nieuwe Ryzen 7 3950X boet voor dat knap staaltje techniek niet in aan kloksnelheid. Integendeel: de chip krijgt een standaardklokfrequentie van 3,5 GHz mee met een boost tot 4,7 GHz. Dat is een stuk meer dan de 3,1 GHz en 4,4 Ghz van voorgenoemde Intelconcurrent.

Cache

Op specificatievlak is het echter het cachegeheugen dat Intel de doodsteek geeft. De blauwen geven hun chip 22 MB mee, wat tot vandaag veel leek maar nu in het niets valt. L3-cache is als cpu-specificatie minder gekend dan kloksnelheid of de kern-thread-combo maar de potentiële impact is gigantisch. Een cpu kan instructies immers maar zo snel verwerken als ze toekomen. Zit een volgende instructie niet klaar in de cache, dan moet de processor ernaar opzoek in het RAM-geheugen wat naar cpu-normen een eeuwigheid duurt. Een grotere voorraad L3 verkleint de kans op een cache miss en dat vertaalt zich in betere prestaties.

En dan moeten we het nog over de prijs hebben. Intel stopt zijn Core i9-9960X in het ‘Core X’-gamma en plakt een adviesprijs van 1.690 dollar op de chip. AMD’s prijssuggestie?  749 dollar. Je kan de chip bovendien kwijt in een bestaand AM4-moederbordje. Intel hanteert speciale (duurdere) moederborden met speciale sockets voor de Core X-line-up en die durven bovendien snel te veranderen. Dankzij het lage TDP van de Ryzen 7 3950X krijgt AMD de chip kwijt in dezelfde AM4-socket waarmee het Ryzen destijds lanceerde.

Ideaal voor creatieve pro’s

Op de presentatie focust AMD zich vooral op gamers met de nieuwe chip en bij uitbreiding de Ryzen 3000 line-up. In theorie zijn de chips echter minstens even interessant als kloppend hart voor creatieve professionals. De hoge kloksnelheid en de stevige hoeveelheid kernen maakt de cpu uitermate geschikt voor rendering. Een heel krachtige rendermachine of een zelfbouw-workstation dat niet noodzakelijk ECC-geheugen nodig heeft, wordt zo plots een stuk toegankelijker. De lancering van de chips staat gepland voor het einde van de zomer.

Gerelateerd: AMD lanceert 7 nm Ryzen-cpu’s en Navi-gpu’s