Skype verliest strijd in België en wordt nu erkend als telecomdienst

Skype verwelkomt de duidelijkheid die het Europese Hof van Justitie heeft verschaft over wat een elektronische communicatiedienst is in Europa. Dat stelt een woordvoerder voor het programma van technologiereus Microsoft.

In een arrest stelt dat EU-Hof dat de dienst SkypeOut, waarmee gebruikers via het internet naar vaste en mobiele telefoonnummers kunnen bellen, wel degelijk als een telecomdienst moet worden beschouwd.

“We verwachten dat het Brusselse hof van beroep de volgende stap zal zetten om dat arrest uit te voeren in zijn lopende procedure”, aldus de woordvoerder. “Skype zal zich houden aan de uiteindelijke beslissing van het hof van beroep.”

Skype noteert ook nog dat de richtlijn die het EU-Hof werd gevraagd te interpreteren, sindsdien aanzienlijk is gewijzigd door het Europese wetboek voor elektronische communicatie. Het EU-Hof stelde met het arrest de Belgische regulator BIPT in het gelijk, dat Skype in 2016 een boete heeft opgelegd omdat het SkypeOut niet als telecomdienst wilde aanmelden.

Skype tekende bezwaar aan tegen de boete, waarna het hof van beroep in Brussel de kwestie voorlegde aan het Europees Hof. De dienst heet intussen Skype to Phone.

 

Bron: Belga