Intel introduceert Xeon W line-up voor workstations

In de marge van Apples Mac Pro-event lanceert Intel een nieuwe lading Xeon W-chips voor gebruik in workstations. De processors maken hun opwachting in de nieuwe desktop van Apple.

Intel breidt zijn Xeon W line-up uit met negen nieuwe cpu’s op maat van krachtige desktop-workstations. De chips krijgen de 3200-moniker mee en zijn gebaseerd op de 14 nm Cascade Lake-architectuur. Apple gebruikt ze als hart van zijn nieuwe Mac Pro-workstations.

Specificaties

Het meest high-end stuk hardware gaat door het leven onder de noemer Xeon W 3725M. De chip heeft 28 van hyperthreading voorziene rekenkernen, goed voor 56 threads. De basisfrequentie bedraagt 2,5 GHz met een boostfrequentie tot 4,4 GHz. De prestaties vragen om een TDP van 205 watt. In zijn configuratie voorziet Apple de cpu’s van extra stroom en koeling om throttlen tot de basisfrequentie uit te stellen of zelfs te vermijden. Intel voorziet 35,5 MB gedeeld L3 cache-geheugen.

Wie de Apple-presentatie volgde, hoorde al hoe Tim Cook de verdere specificatielijst van de chip aflas onder luid applaus. Zo ondersteunt de cpu zes geheugenkanalen met een maximale geheugencapaciteit van 2 TB (de Mac Pro klokt echter af op 1,5 TB in de strafste configuratie). Zoals alle Xeons ondersteunt de chip error correcting memory (ECC). De adviesprijs van dit monster bedraagt 7.453 dollar, al is die prijs meer om je een idee te geven. In de praktijk zal deze chip vooral in systemen van OEM’s terug te vinden zijn. De chip volgt de Skylake Xeon W 3175X op die eind vorig jaar werd geïntroduceerd.

De nieuwe line-up bevat verder chips met 24, 26, 12 en 8 rekenkernen. De benjamin van de groep is de Xeon W 3223 met zijn 8 kernen, 16 threads en basis en turbofrequenties van respectievelijk 3,5 en 4 GHz. Voor deze chip publiceert Intel geen adviesprijs, maar de Xeon W 3225 met gelijkaardige specificaties moet ongeveer 1.199 dollar kosten. Wie een quadcore-Xeon voor zijn workstation zoekt, is eraan voor de moeite. De Xeon W 2123 en 2125 die onderaan het spectrum van de vorige line-up bengelden met hun vier kernen krijgen geen rechtstreekse opvolger.

Verrassende gebreken

Om de één of andere duistere reden ondersteunen geen van de nieuwe Xeon W-chips Optane persistent memory. Dat is verrassend, aangezien Cascade Lake de technologie wel standaard ondersteunt. De Xeon Scalable-cpu’s, gebaseerd op dezelfde architectuur, kunnen er wel mee overweg. Intel zet zelfs sterk in op Optane, dat het samen met Micron ontwikkelde. Modules voor gebruik in desktops zijn op de markt, wat de beslissing erg vreemd maakt. Zelfs nieuwe Celerons en Pentiums zijn er niet vies van.

Intel mist bovendien de kans om PCIe 4.0 te introduceren met deze line-up. AMD’s lanceert later dit jaar chips waar PCIe 4.0 wel ingebakken zit. De workstationprocessors krijgen 64 lanes PCIe 3.0 mee over de gehele verfrissing van de line-up.

Beschikbaarheid

Hoewel de processors eerst naar de Mac Pro komen, is er geen exclusiviteit. Voor de grafische kaart hanteert Apple een eigen PCIe-aansluiting die de nieuwe grafische kaarten van AMD bijvoorbeeld in eerste instantie exclusief compatibel maakt met Apple-computers. Voor de processors geldt een dergelijke beperking niet. Ga er dus vanuit dat andere OEM’s ze snel genoeg in Windows-systemen zullen integreren.