Microsoft wil verkiezingen beschermen met ElectionGuard

Microsoft onthult tijdens zijn Build-conferentie het gratis en opensource platform ElectionGuard, dat verkiezingen veiliger en transparanter moet maken. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van homomorfe encryptie.

Het idee achter ElectionGuard is om bestaande en nieuwe stemsystemen van een oplossing te voorzien om kiesdata beter te beveiligen en verifiëren. Individuele kiezers kunnen privé controleren of hun stem geteld is, terwijl een derde partij desgewenst kan valideren dat de stemgegevens niet zijn gemanipuleerd.

Wanneer een kiezer zijn of haar stem uitbrengt, wordt de informatie enerzijds in het kiessysteem ingegeven, maar anderzijds ook in ElectionGuard. De kiezer krijgt een trackingcode waarmee het traject van de stem vervolgens kan worden gevolgd. Tegelijk houdt ElectionGuard een database van alle stemmen bij die als referentie kan worden gebruikt bij een eventuele audit.

Homomorfe encryptie

Belangrijk daarbij is natuurlijk dat het kiesgeheim blijft bewaard. Het ElectionGuard-systeem geeft geen toegang tot het individuele stemgedrag van een kiezer. Ook Microsoft kan niet aan die informatie. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van homomorfe encryptie, waarbij berekeningen kunnen worden uitgevoerd op versleutelde data, zonder die eerst te ontcijferen. Stemmen kunnen zo bij elkaar worden opgeteld, zonder dat individuele stemmen worden publiek gemaakt.

Microsoft ziet ElectionGuard als een volledig stemsysteem, aanpasbaar voor verschillende toestellen en interfaces. “ElectionGuard ondersteunt het gebruik van standaardtablets en pc’s met verschillende besturingssystemen als stemcomputer, waarmee een interface kan worden gemaakt die eruit ziet en aanvoelt als de moderne toepassingen waarmee mensen dagelijks op hun telefoons en tablets werken”, klinkt het in een blogpost. Daarnaast wordt samengewerkt met bestaande leveranciers om de software in systemen te integreren.

Verkiezingen 2020

Microsoft ontwikkelde ElectionGuard niet alleen, maar werkte samen met Galois, een specialist in het beveiligen van stemsystemen. Het platform maakt deel uit van Microsofts ‘Defending Democracy Program’, waar ook NewsGuard en AccountGuard reeds onderdeel van zijn.

ElectionGuard wordt deze zomer beschikbaar gemaakt en zal alvast worden geproefdraaid tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2020.

Ontdek al het nieuws vanop Microsoft Build 2019