‘HDD-markt voor pc’s halveert in 2019’

Nidec, een Japanse fabrikant van spindelmotoren voor harde schijven, voorspelt dat de verkoop van HDD’s voor pc’s dit jaar halveert. Het aantal verscheepte harde schijven voor datacenterdoeleinden zou dan weer licht toenemen.

Nidec is verantwoordelijk voor ongeveer 85 procent van alle geproduceerde HDD-spindelmotoren, waardoor het bedrijf goed gepositioneerd is om voorspellingen te doen over de markt. In een recente financiële presentatie, opgepikt door Anandtech, voorspelt Nidec dat de markt voor desktop-HDD’s in 2019 ongeveer zal halveren ten opzichte van vorig jaar.

De motorfabrikant verwacht zich dit jaar aan 309 miljoen verscheepte harde schijven, terwijl het vorig jaar nog 376 miljoen exemplaren had verwacht. Die voorspelling bleek evenwel te rooskleurig: volgens de actuele cijfers die Nidec voor 2018 deelt, werden uiteindelijk maar 356 miljoen harde schijven verscheept. In oktober vorig jaar stelde de fabrikant daarom zijn voorspellingen voor 2019 en 2020 bij, van 356 en 326 miljoen naar 309 en 290 miljoen verscheepte HDD’s.

 

Nidec HDD Market Mid-Term Trend

 

Datacenter groeit

Het aandeel desktop-HDD’s krijgt de grootste klap en daalt dit jaar van 124 naar 65 miljoen stuks. Dalende prijzen zorgen ervoor dat snellere SSD’s deze markt stilaan overnemen. Ook harde schijven voor enterprise en consumer electronics moeten om die reden licht inboeten.

De markt van externe HDD-opslag blijft min of meer status quo rond 100 miljoen stuks en voor het datacentersegment voorspelt Nidec zelfs een lichte stijging, van 51 naar 54 miljoen stuks. In deze markten blijft de hoge opslagcapaciteit aan een lage prijs een belangrijk argument in het voordeel vqn HDD’s tegenover SSD’s.

 

Nidec HDD Market Short-Term Trend

 

Gerelateerd: PCIe verdrijft Sata-SSD’s terwijl flash steeds goedkoper wordt