Intel introduceert nieuwe vPro-cpu’s

Intel breidt zijn line-up van achtste generatie cpu’s uit met twee nieuwe professionele chips. De vPro-cpu’s verschijnen binnenkort al op de markt in de eerste laptops.

Intel lanceert met de Core i7-8665U en Core i5-8365U twee nieuwe vPro-cpu’s. De chips zijn gebaseerd op het achtste generatieplatform Whiskey Lake, en worden bijgevolg gebakken op 14 nm. De vPro-chips geven OEM’s de mogelijkheid om nieuwe hardware te lanceren die eenvoudig gemanaged kan worden in een enterprise-omgeving. Onder andere HP kondigde meteen een update van zijn line-up aan, en ook Dell en Lenovo volgen.

Core i7

De Core i7-8665U telt vier rekenkernen goed voor acht threads. De basiskloksnelheid is zoals bij alle U-chips redelijk bescheiden met 1,9 GHz, maar de turbofrequentie bedraagt 4,8 GHz. Bovendien is het TDP van deze chip configureerbaar door de laptopbouwer. 15 watt is de standaard, maar wie een goede koeling voorziet en meer rekenkracht uit de cpu wenst te knijpen kan dat naar 25 watt configureren. Andersom is 10 watt ook een optie. Dat betekent dat het moeilijk is om de prestaties van een laptop met deze chip in te schatten op basis van het type cpu alleen: fabrikanten hebben erg veel vrijheid in de implementatie.

De chip volgt de Core i7-7560U op. Die had een hogere basiskloksnelheid (2,5 GHz) maar een lagere turbofrequentie (4 GHz) en slechts twee rekenkernen. Het TDP was ook omlaag configureerbaar, maar niet omhoog. Tel daar nog een verdubbeling van de cache bij voor de nieuwe chip, samen met ondersteuning voor Optane-acceleratie, en je ziet dat Intel een mooie stap voorwaarts zet.

Core i5

Eenzelfde verhaal kunnen we vertellen over de nieuwe Core i5-8365U. Opnieuw zien we vier kernen en acht threads. De kloksnelheid ligt lager dan die van de Core i7 met respectievelijk 1,6 GHz standaard en 4,10 GHz turbo maar ook hier is het configureerbaar TDP van de partij. Dezelfde waarschuwing geldt dus: koop niet puur op basis van specificaties. Een goed gekoelde laptop met 25 watt Core i5-8365U zal beter presteren dan een exemplaar met 10 watt Core i7-8665U.

De Core i5 volgt de Core i5-7360U op. Het verschil tussen de twee is gelijkaardig als bij de Core i7. De Core i5-8365U heeft welliswaar slechts 6 MB aan L3 cache.

De nieuwe chips ondersteunen wifi 6. We haalden eerder al aan hoe die technologie voor dagelijks gebruik veel sneller veel belangrijker zal zijn dan 5G. In kantooromgevingen waar draadloze connectiviteit de norm is, zullen wifi 6-laptops snel meerwaarde bieden.

De introductie toont deels ook wel de chaos die momenteel heerst in Intels line-up. De negende generatie van chips, gebaseerd op Coffee Lake, zijn al op de markt maar daar bestaan nog geen mobiele versies van. De Coffee Lake-chips worden echter net als Wiskey Lake gebakken op 14 nm. De 10 nm cpu’s staan nog steeds gepland voor het einde van dit jaar, en het zijn die processors waar we natuurlijk met z’n allen op zitten te wachten.

Gerelateerd: 10 nm Intel Ice Lake-processors verschijnen nog dit jaar