Microsoft koopt besturingssysteem voor IoT

Microsoft heeft Express Logic gekocht. Dat is het bedrijf achter ThreadX, een geavanceerd besturingssysteem voor specifieke IoT-toepassingen.

Microsofts portfolio van IoT-besturingssystemen telt intussen drie telgen. ThreadX vervoegt Windows IoT en Azure Sphere. Het nieuwe OS werd ontwikkeld door Express Logic, dat gekocht werd door Microsoft voor een niet vrijgegeven bedrag.

RTOS

ThreadX verschilt van de andere twee besturingssystemen omdat het een realtime-OS (RTOS)is. Dat wil zeggen dat het een stuk voorspelbaarder is dan andere besturingssystemen. Wanneer er een interupt plaatsvind of het OS tussen processen moet wisselen, neemt dat een gegeven hoeveelheid tijd in beslag. Bij een traditioneel besturingssysteem is die tijdsfactor variabel. Bij een RTOS heeft een ontwikkelaar de garantie dat een applicatie tijdig in gang kan schieten als reactie op bijvoorbeeld input van een sensor.

De voorspelbaarheid is essentieel in controletoepassingen en de aansturing van communicatiehardware. ThreadX zit bijvoorbeeld ingebouwd in de firmware van verschillende wifi-chips.

Klein

Een bijkomend voordeel is de kleine voetafdruk van het OS. Een ThreadX-installatie komt al toe met ongeveer 2 kB aan opslag en 1 kB RAM. Het op Linux gebaseerde Azure Sphere is ook licht, en kan ook geconfigureerd worden met RTOS-eigenschappen, maar in de praktijk ben je toch al snel enkele megabytes kwijt.

Met de acquisitie van Express Logic en ThreadX kan Microsoft het OS naast Sphere installeren en zo RTOS bieden in combinatie met de eigen software. IoT-toepassingen met onvoldoende opslag-capaciteit hebben met ThreadX dan weer een ultralicht OS ter beschikking.

Gerelateerd: Microsoft maakt voor het eerst in 43 jaar een Linux-versie: Azure Stack OS