Intel Optane voorziet 512 GB aan geheugen in één DIMM

Intels nieuwe Optane DC persistent geheugen heeft een maximale capaciteit van 512 GB per DIMM, met een minimumcapaciteit die het maximum van traditionele RAM evenaart.

Intel lanceerde eerder deze week Optane DC Persistent Memory. Dat is een nieuw stuk hardware dat de vormfactor van een DDR4-DIMM heeft, maar 3D Xpoint-flash gebruikt. 3D Xpoint is sneller dan zelfs SLS NAND, maar drager dan RAM-flash. Het is wel goedkoper, niet volatiel, en heeft een aanzienlijk hogere dichtheid.

Wat dat precies betekent, wordt intussen duidelijk. RAM-DIMM’s voor pc’s hebben een typische capaciteit van 4 GB of 8 GB per DIMM. In servers kan dat oplopen tot maximaal 128 GB. Optane begint aan 128 GB, en bestaat in variaties met 512 GB aan geheugen op één latje. Dat maakt server et een enorme geheugendichtheid mogelijk, en dat is precies wat Intel met Optane mogelijk wil maken. In sommige scenario’s zijn de tragere prestaties van Optane een faire toegift als daar de hogere capaciteit tegenover staat.

Cache

Optane is een alternatief voor DRAM, maar kan klassiek geheugen vooralsnog niet vervangen. Een Optane-server heeft een minimum hoeveelheid DRAM nodig. Zo kan je in twee slots 512 GB Optane koppelen aan 128 GB DDR4. Die 128 GB doet vervolgens dienst als cache voor het Optane-geheugen. In welke mate deze toch nieuwe architectuur zal aanslaan, is niet duidelijk. Voor bepaalde workloads lijkt Optane een geschenk, voor andere zorgen lagere bandbreedte en hogere latency er dan weer voor dat het geheugen compleet irrelevant is. Veel zal afhangen van de optimalisatie voor Optane langs de kant van de softwarebouwers.

Gerelateerd: Intel Optane versus klassieke RAM: de grote uitdagingen van de nieuwe technologie