Prijs per terabyte bij Amazon daalt onder 0,1 eurocent

Amazons cloudalternatief voor tape heet S3 Glacier Deep Archive Storage. Het is een nieuwe aanbod in het opslagportfolio van de cloudgigant. De voormalige prijskampioen was Glacier Storage, waarbij je 0,4 dollarcent per terabyte per maand betaalt. De Deep Archive-variant deelt die prijs nu door vier: met 0,099 dollarcent per terabyte per maand ben je al gesteld.

Het aanbod is wereldwijd beschikbaar, maar de prijzen zijn niet in elke regio dezelfde. EU-Ierland is het goedkoopst. In de rest van de Europese datacenters betaal je een nog steeds scherpe 0,18 dollarcent per terabyte.

Tape

Amazon positioneert S3 Glacier Deep Archive als zijn allergoedkoopste opslagtrap. Amazon ziet het aanbod als geschikt voor archivering en dataretentie op lange termijn. Snelle toegang hoef je niet te verwachten: het kan tot 12 uur duren voor je aan je data kan. Deep Archive moet een alternatief bieden voor tape, specifiek voor sectoren waar archivering van gegevens verplicht is. Denk aan financiële instellingen of de gezondheidszorg. Amazon zorgt voor back-ups van de data in minstens drie geografisch verschillende datacenters voor maximale redundantie.

Glacier Storage is niet bedoeld voor frequente toegang en dat zie je aan de prijsstrategie. Je betaalt immers extra wanneer je data uit de cloud wil terughalen. Bovendien is de latency er éér van uren in de plaats van milliseconden. De kost om data opnieuw te downloaden uit Glacier Deep Archive verschilt ook hier per regio, met een standaardtarief van 0,02 dollar per gigabyte en een bulktarief van 0,003 dollar per gigabyte in Ierland.

Gerelateerd: Amazon-CTO: ‘Hele bedrijf beweegt sneller na overstap van Oracle naar Redshift’