64 procent Belgische bedrijven afgelopen jaar geconfronteerd met beveiligingsproblemen

De meerderheid van de Belgische ondernemingen kreeg in het afgelopen jaar te maken met digitale beveiligingsproblemen. Een onvoldoende goed geïmplementeerd beveiligingsbeleid ligt aan de basis.

64 procent van de Belgische ondernemingen werd het afgelopen jaar geconfronteerd met beveiligingsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat VMware liet uitvoeren bij 500 Belgische en Nederlandse organisaties. In 22 procent van de gevallen gaat het om malware die zijn weg vindt naar één of ander systeem. Vaak zijn de problemen ook groter. 11,6 procent van de ondervraagden zag al hoe criminelen aan de haal gingen met data, terwijl 11 procent het slachtoffer werd van een DDoS-aanval. Ransomware kreeg voet aan grond bij 9 procent van de ondernemingen.

Uit de cijfers blijkt dat de beveiliging van mobiele toestellen steeds belangrijker wordt. Zo kreeg 10 procent al te maken met kwaadaardige bestanden op de telefoon van een werknemer. Aangezien die doorgaans toegang heeft tot het bedrijfsnetwerk, is ook dat een groot probleem.

Netwerksegmentatie en encryptie

Die toegang identificeert VMware als een probleem. Netwerksegmentatie, waarbij het netwerk wordt onderverdeeld met de hulp van nauwkeurige policies zodat niet ieder toestel toegang heeft tot ieder ander toestel, kan hier soelaas bieden. De techniek is nochtans maar ingeburgerd bij 34 procent van de ondernemingen. Het valt eveneens op dat 26 procent van de bedrijven geen enkel bestand versleutelt, wat datadiefstal natuurlijk alleen maar eenvoudiger maakt zodra een crimineel zich toegang verwerft tot het netwerk. In Nederland doen ondernemingen het in contrast beter: daar gebruikt 96,5 procent van de ondervraagden encryptie.

Tot slot merkt het onderzoek nog op dat een discrepantie bestaat tussen het theoretische beveiligingsbeleid en de werkelijkheid. Zo heeft 86 procent van de respondenten een uitgewerkt beveiligingsbeleid, of wordt dat momenteel geformaliseerd, maar is in slechts 36 procent van de gevallen het personeel daar ook helemaal van op de hoogte. Aangezien de zwakste schakel binnen ieder securitybeleid de mensen zijn, is het essentieel dat bedrijven hier meer prioriteit aan geven.