Twee op drie antivirus-apps voor Android werken amper

Het is slim om je Android-telefoon te beveiligen met een antiviruspakket, maar welke moet je nemen? Securityspecialist AV-Comparatives heeft er 250 voor jou getest die je vandaag in de App Store kan vinden. Resultaat: amper 80 pakketten werken naar behoren.

80 van de 250 Android antiviruspakketten hebben de basistest van malafide apps doorstaan zonder vals positieven op te leveren. Wat gaat er mis met de andere apps? Heel eenvoudig volgens AV-Comparatives: ze scannen niet altijd app-code. Meestal gebruiken ze app whitelists of blacklists om een keuze te maken of een app malafide is of niet.

Er zijn zelfs apps die pakketten doorlaten omdat ze bijvoorbeeld starten met ‘com.facebook’, terwijl het voor malafide gebruikers heel eenvoudig is om zoiets te simuleren.

Bekende merken

Voor je het benauwd krijgt dat jouw antivirusapp mogelijk niet goed werkt, kunnen we je snel geruststellen. Alle grote namen in de securitywereld hebben de basistest met glans doorstaan. De volledige lijst met onder andere G Data, AVG, Kaspersky en Sophos kan je hier terugvinden.

Opvallend gegeven: sinds de start van de test begin januari verdwenen er al 32 security-apps uit de Google Play Store. Heel wat apps werden gemaakt door amateurs die geen focus hebben op security.

Wie een antivirusapp wil gebruiken op zijn telefoon, kan dus beter bij bekende merken blijven of de volledige lijst van 80 apps uitspitten alvorens te beslissen. Tegelijk staat Google voor een flinke uitdaging om deze apps uit de Play Store te houden. Het analyseert enkel de functionaliteit van de app en niet de prestaties tijdens de toelatingsprocedure. Afwachten of Google striktere spelregels gaat opleggen na de resultaten van dit onderzoek.

Gerelateerd: AV TEST: dit zijn de beste securitypakketten en herstelmedia