KaiOS wint terrein en kijkt naar IoT-toepassingen

KaiOS, een open-source besturingssysteem voor minimalistische functietelefoons, wint steeds meer terrein op de markt van de mobiele telefonie. Zo investeerde Google afgelopen jaar 22 miljoen dollar in de oplossing en is het bedrijf de favoriete zoekmachine en spraakassistent voor KaiOS-telefoons. 

Vóór KaiOS was het inmiddels niet meer actieve Symbian het dominante besturingssysteem voor functietelefoons. Destijds ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Nokia, Ericsson, Panasonic en Samsung. Het nieuwe KaiOS is ontwikkeld door TCL, eigenaar van Alcatel en BlackBerry, en overblijfselen van Firefox OS.

Het besturingssysteem richt zich puur op functietelefoons en biedt mogelijkheden zoals het verkrijgen van toegang tot internet en het opslaan en afspelen van muziek. Het mist wel de geavanceerde functionaliteit van een smartphone. 

Google Assistant

KaiOS is onder meer geïmplementeerd in de in India veel gebruikte JioPhone en de iconische remake van de Nokia 8110. Bovendien sluit het besturingssysteem volgens Google goed aan bij het verspreiden van zijn spraakassistent, waardoor veel analfabeten in ontwikkelingslanden gebruik zouden maken van het besturingssysteem. In de VS is de Alcatel Go Flip de enige beschikbare KaiOS-telefoon.

Volgens de ontwikkelaars zouden er halverwege 2018 al ruim 40 miljoen KaiOS-telefoons zijn verzonden. Veel functietelefoons worden zonder wifi geleverd en hebben maximaal 3G-bereik. Maar KaiOS-toestellen zijn wel uitgerust met wifi en hebben 4G-bereik. Het besturingssysteem is verder geoptimaliseerd voor toetsenborden en is voorzien van een webbrowser en e-mailclient. Daarnaast beschikt het over andere essentiële apps, die samengebracht zijn in een eigen app store. 

IoT-kansen

Binnen de Internet of Things (IoT)-wereld is er een belangrijke rol weggelegd voor KaiOS. Terwijl Google moeite heeft om met Android Things voet aan de grond te krijgen, zouden volgens ZDnet leveranciers van KaiOS-toestellen IoT-apparaten kunnen inzetten om managed services te verkopen.

Dit zou in een stroomversnelling komen als ze delen van hun 5G-netwerken aanpassen, die speciaal zijn ontwikkeld om low-power, low-speed requirements aan te kunnen. De kans dat KaiOS een serieuze concurrent wordt van Android, sluit ZDnet uit. De uiteenlopende behoeften van IoT-apparaten vragen om een geavanceerde hardware-software-combinatie en een levensvatbaar horizontaal platform van oplossingen als Android, Microsoft of iOS.