Dell EMC en Nvidia lanceren AI-referentieplatform

Nvidia en Dell EMC combineren de DGX-1 AI-supercomputerchip en Isilon-opslag in één toestel. Zo hopen beiden een product in de markt te zetten dat organisaties in staat stelt om meteen met AI- en machine learning-workloads aan de slag te gaan.

AI en machine learning worden steeds belangrijker in organisaties. Waar dergelijke workloads niet zo lang geleden waren weggelegd voor erg specifieke en vaak academische doeleinden, sijpelen de technieken langzaam door naar de hele zakelijke sector. Om er mee aan de slag te gaan, is de juiste hardware nodig. Dell EMC en Nvidia werken daarom samen voor de bouw van een referentiedesign dat compute en opslag combineert, en zo in principe volstaat om meteen aan de slag te gaan.

Het toestel in kwestie combineert een Dell EMC all-flash Isilon F800-oplossing met Nvidia’s krachtige DGX-1-compute-oplossing. Het resulterende toestel wordt verkocht via de partners van Dell EMC en Nvidia, zoals onder andere Insight en Computacenter.

Niche

Hoewel de Isilon met DGX een ‘turnkey’-oplossing belooft te zijn, blijft het syteem op een niche gericht. Voor de meeste organisaties is de DGX immers overkill. De chip biedt rekenkracht die dichter bij een HPC-systeem dan een traditionele server aanleunt, en blijft dus vooral geschikt voor best specifieke workloads waar die pk’s van pas komen. Zo investeerde de UA pas nog in een DGX-2-systeem voor academische doeleinden.

De samenwerking tussen Dell EMC en Nvidia is niet de eerste die de AI-chip gecombineerd met opslag naar de markt moet brengen. Nvidia lanceerde vorig jaar nog samen met IBM de ‘Nvidia Spectrum AI’-stack. Die all-flash-oplossing heeft hetzelfde precies hetzelfde doel.

Gerelateerd: Universiteit Antwerpen krijgt krachtigste, kleinste en zuinigste supercomputer van het land