AMD plakt tijdstip op lancering 7 nm Navi-gpu

AMD laat eindelijk weten wanneer het zijn nieuwe grafische kaarten wil introduceren. De lancering zou exact één maand na Ryzen 3000 plaatsvinden.

Het is al even stil rond AMD’s nieuwe Navi-grafische kaarten. Volgens de oorspronkelijke roadmap moesten de gpu’s al vorig jaar gelanceerd worden, maar dat werd uitgesteld. De laatste maanden hoorden we steeds hoe AMD nog op schema zat met de ontwikkeling van de Ryzen 3000 cpu’s, maar over de grafische kaarten bleef het stil.

Nu weet Wccftech dat AMD naar partners communiceert dat de lancering een maand na die van Ryzen zal plaatsvinden. Daarmee kennen we geen exacte datum, maar weten we wel dat de introductie voor het midden van dit jaar staat gepland.

Weg met GCN

AMD’s Navi-architectuur is veelbelovend, niet alleen voor gamers maar ook voor professioneel gebruik. Met Navi stapt AMD immers af van de Graphics Core Next (GCN)-architectuur waarop het alle grafische kaarten van de laatste jaren baseerde. Navi is een splinternieuwe architectuur die op 7 nm wordt gebakken. Over welke impact dat zal hebben op de prestaties, kunnen we nu alleen maar speculeren. Als we kijken naar de impact van Zen in cpu-land, durven we echter hoopvol zijn.

AMD heeft een zetje nodig in het grafische segment. Daar blijft Nvidia immers te plak zwaaien. AMD’s huidige aanbod is niet opgewassen tegen Nvidia’s Turing-kaarten. Zeker in het high end segment komt AMD er niet echt aan te pas. Ook voor zakelijke gebruikers blijft de fabrikant een buitenbeentje. Team rood lanceert wel actief zakelijke cpu’s zoals de Radeon Pro, maar die line-up slaagt er niet echt in om Nvidia te doen zweten.

Gerelateerd: Marktaandeel AMD stijgt omdat Intel onvoldoende cpu’s kan bouwen