VS zet Duitsland onder druk om Huawei te laten vallen voor 5G

De Verenigde Staten heeft Duitsland naar verluidt gewaarschuwd dat het minder informatie zal uitwisselen met Duitse veiligheidsdiensten, als het land Huawei-apparatuur toelaat in zijn nieuwe 5G-netwerken. Dat schrijft de Wall Street Journal.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, zou afgelopen vrijdag een brief hebben geschreven aan de Duitse overheid om te benadrukken dat het gebruik van Chinese apparatuur in 5G-netwerken de samenwerking tussen beide landen in het gedrang brengt. De VS zou zichzelf dan genoodzaakt zien om het delen van informatie met Duitse veiligheidsdiensten in te perken.

De Duitse overheid is voorlopig niet van plan om Huawei rechtstreeks uit te sluiten van 5G-deelname. Het heeft wel een aantal verplichtingen gepubliceerd, waaraan elke netwerkleverancier – Chinees of niet – moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen. Eerder liet bondskanselier Merkel ook al verstaan dat Duitsland de garantie moet hebben dat Huawei niet zomaar data overdraagt aan de Chinese overheid.

Daar pikte Grenell op in door er in zijn brief op te wijzen dat Chinese bedrijven bij wet verplicht zijn om mee te werken met de Chinese veiligheiddiensten. Voorlopig is evenwel nog altijd geen bewijs op tafel gelegd van een structurele samenwerking tussen Huawei en de Chinese overheid. Bovendien bestaat ook in andere landen, inclusief de Verenigde Staten, een gelijkaardige wetgeving.

Tegenoffensief

Huawei is de laatste maanden sterk in het tegenoffensief gegaan tegen de beschuldigingen vanuit de VS. Verschillende topfiguren uit het management hebben zich al publiek uitgesproken over de zaak, inclusief de anders zo mediaschuwe oprichter, Ren Zhengfei. Het bedrijf benadrukt telkens dat het de feiten voor zich laat spreken en nooit het vertrouwen van zijn klanten zal schaden.

Daarnaast belooft het wel om in de toekomst transparanter te zijn, onder meer met de opening vorige week van een Cyber Security Transparency Centre in Brussel vorige week. Eveneens vorige week raakte bekend dat Huawei de Verenigde Staten voor de rechter sleept vanwege de overheidsban die sinds vorig jaar in het land van kracht is.

Gerelateerd: Huawei bevestigt Europese 5G-ambities en belooft meer transparantie