Raspberry Pi vormt basis van goedkope industriële IoT-gateway

De Avnet SmartEdge Industrial IoT Gateway is een goedkope edge-gateway voor industriële IoT-toepassingen, op basis van een Raspberry Pi. Premier Farnell presenteerde de oplossing eind vorige maand tijdens Embedded World in Nuremberg.

De IoT-gateway werd ontwikkeld voor industriële toepassingen zoals remote monitoring, predictive maintenance, en procescontrole en -automatisering. Het maakt gebruik van het Avnet IoT Connect-platform om te verbinden met de Azure-cloud van Microsoft.

De gateway biedt verschillende aansluitingen en interfaces, waaronder een CAN-bus (Controller Area Network), RS-232/485, digitale I/O en 2x 10/100 Ethernet. Met ondersteuning voor wifi (2,4 GHz), Bluetooth 4.2 (LE) en een mPCIe-interface voor een mobiele modem, is ook aan draadloze connectiviteit geen gebrek.

De Raspberry Pi biedt verder nog een HDMI-output en 40-pin-aansluiting. De SD-kaart wordt vervangen door 8 GB EMMC-opslag en security wordt gegarandeerd dankzij een TPM 2.0-module. De behuizing biedt verder plaats voor uitbreidingen die ondersteuning voor Zigbee, Z-Wave of LoRa kunnen toevoegen.

Premier Farnell maakte niet bekend welke Raspberry Pi precies wordt gebruikt, maar afgaande op de wifi-ondersteuning gaat het vermoedelijk om de Raspberry Pi 3 Model B. De RPi 3 Model B+ ondersteunt immers dual-band wifi. De gateway is vanaf deze zomer beschikbaar in Europa. Een concrete prijs werd nog niet meegedeeld.