Microsoft Azure populairste cloudprovider in België

Azure is in België populairder dan AWS en de Google Cloud. Dat blijkt uit een bevraging door sectororganisatie Beltug. Een multicloud-aanpak wint echter aan belang.

Van de grote bedrijven die Infrastructure-as-a-Service (IaaS) afnemen in de cloud, kiest 61 procent voor het aanbod van Microsoft. Amazon Web Services komt op de tweede plaats met 35 procent, Google moet het stellen met 16 procent. De resultaten liggen niet in lijn met cijfers van marktaandeel wereldwijd. Daar is Amazon Web Services absolute marktleider, gevolgd door Microsoft Azure. Google blijft ook op de wereldmarkt op achtervolgen aangewezen.

De cijfers zijn afkomstig van een bevraging van sectororganisatie Beltug bij in totaal 1.145 organisaties, waarvan 196 grote bedrijven met meer dan 200 werknemers.

Multicloud

Van die grote organisaties zet vandaag 37 procent in op IaaS. Hoewel zij duidelijk een voorkeur voor Microsoft tonen, omarmen ze steeds vaker meer dan één provider. Een dergelijke multicloud-aanpak zien we ook internationaal meer de norm worden. Bedrijven combineren het aanbod van meerdere cloudproviders vaak met een stuk on premises-infrastructuur, om zo een oplossing op maat te bouwen.


Lees ook: Waarom een multi-cloudstrategie onmisbaar is


Software-as-a-Service (SaaS) is populairder dan IaaS. 72 procent van de grote ondernemingen vertrouwt volgens de bevraging al op cloudsoftware. Dat is een enorme stijging tegenover twee jaar geleden, toen dat cijfer op amper 44 procent stagneerde. De afgelopen twee jaar hebben grote ondernemingen ook bij ons duidelijk ingezet op een versnelling van hun digitale transformatie.

Geen strategie

Ook dat ligt in lijn met de cijfers van het onderzoek. Die geven aan dat intussen 56 procent van de grote ondernemingen een uitgewerkte strategie voor digitale transformatie volgt. 36 procent kiest nog steeds voor een meer ad hoc-aanpak. Dat brengt een risico met zich mee: digitale transformatie zonder visie en concrete doelstellingen heeft minder kans op slagen.