Microsoft Azure haalt AWS in dankzij populariteit multicloud

Microsoft heeft sinds de aanstelling van CEO Satya Nadella van de cloud een absolute prioriteit gemaakt. Azure groeit de afgelopen jaren sterker dan de concurrentie en krijgt stilaan AWS in het vizier om de koppositie te veroveren.

Cloudspecialist Flexera heeft zijn RightScale 2019 State of Cloud-rapport bekend gemaakt. De jaarlijkse enquête ondervraagt 786 IT-professionals in kmo’s en de enterprisemarkt. Uit de ondervraging blijkt dat het marktaandeel van AWS gedaald is in 2019 van 64 procent naar 61 procent.

Microsoft is dan weer gegroeid van 45 procent naar 52 procent. Google staat op plaats drie en kende maar een beperkte groei van 18 procent naar 19 procent. Heel wat bedrijven hanteren een multicloudstrategie. Daarom kan je hier de cijfers niet optellen om tot 100 procent te komen.

Multicloud

Het rapport volgt op een soortgelijke onderzoeken van onder meer Kentik en Densify, die meldden dat kostenoptimalisatie en multicloud de belangrijkste cloudthema’s van dit moment zijn.

Ook blijkt dat het optimaliseren van de kosten die bedrijven moeten maken als het aankomt op de cloud het belangrijkste thema is. Voor het derde jaar op rij noemen bedrijven dit de belangrijkste factor. Dat gold in elk geval voor 64 procent van de respondenten, alhoewel het cijfer nog hoger is wanneer we kijken naar gemiddelde en geavanceerde cloudgebruikers. Die gaven respectievelijk in 70 en 76 procent van de gevallen aan dat kostenoptimalisatie voor hen leidend is.

RightScale-2019-State-of-the-Cloud

Uit het onderzoek van Flexera bleek dat als het op cloud aankomt, serverless, machine learning en containergebruik sterk groeien.

Verder hanteert 84 procent van de grote bedrijven een multicloud strategie en geldt datzelfde voor 61 procent van de kleine en middelgrote ondernemingen.

 

 

Gerelateerd: Microsoft lanceert nieuwe Kinect met focus op Azure