Apple haalt steeds meer winst uit diensten

Apple ligt nog steeds op schema om de inkomsten uit services in 2020 te verdubbelen ten opzichte van de bijna 25 miljard dollar in 2016. Ook is de iPhone-maker bezig met het ontwikkelen van spraakmakende, toekomstige producten, aldus Apple CEO Tim Cook, tijdens de jaarlijkse algemene vergadering in Cupertino. 

Cook liet weten nooit eerder zo optimistisch te zijn geweest over waar het bedrijf vandaag staat en waar het naartoe gaat. Het afgelopen jaar kocht Apple 18 bedrijven en als het aan de CEO ligt, worden dat er in de toekomst alleen maar meer. Positieve geluiden, en dat weerspiegelde zich afgelopen vrijdag ook op de New York Stock Exchange. Het aandeel van Apple eindigde 1 procent hoger dan de dag ervoor, nog vóór de jaarpresentatie van Cook. 

Augmented reality

Desondanks is er het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een omzetdaling door teruglopende verkoopcijfers van de iPhone. Iets waar volgens Bloomberg sinds 2001 geen sprake meer van is geweest. Het is dan ook niet zo vreemd dat beleggers wachten op het verzilveren van ‘the next big thing’ van het innovatieve bedrijf, zoals bijvoorbeeld de augmented reality (AR)-bril waar Apple momenteel aan zou werken. Het is geen geheim dat Cook AR ziet als een belangrijke technologie voor de toekomst. Dat Cook zo positief spreekt over het verdienmodel via diensten in de plaats van hardware, kan je ook in dit plaatje kaderen.

Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering nam hij een aantal productcategorieën onder de loep, vooruitlopend op de naar eigen zeggen ‘lange, geweldige roadmap met fantastische producten’. Zo is volgens Bloomberg Apple onder meer van plan om de prijs van de 1.200 dollar kostende MacBook Air te verlagen, maar het scherm wel te voorzien van een hogere resolutie. Daarnaast zou de roadmap zich veelal richten op nieuwe producten gerelateerd aan de Apple Watch en Airpods en zou de smartwatch uitgebreid worden met opties gericht op de gezondheid.

Aandeelhouders

De CEO behandelde ook nog een aantal vragen op het gebied van privacy, diversiteit en politiek. Heikelpunten waar een aantal aandeelhouders mee in de maag zitten. Zo bericht Bloomberg over een opmerking van een aandeelhouder dat ondanks het beoogde verschil in politieke opvatting van het Apple-management en die van de regering Trump, het bedrijf in staat is geweest succesvol samen te werken met de Amerikaanse overheid. Een andere aandeelhouder bekritiseerde Apple juist voor het doneren van 1 miljoen dollar aan het Southern Poverty Law Centre in de nasleep van de gewelddadige aanval op Charlottesville, Virginia in 2017. De aandeelhouder gaf aan dat als het bestuur van Apple politiek meer divers was, het bedrijf de donatie misschien niet had gedaan.

Aandeelhouders verwierpen uiteindelijk een voorstel om bredere toegang te geven tot het nomineren van bestuursleden. De volledige raad van bestuur, met inbegrip van Cook, voormalig Amerikaans vice-president Al Gore en Walt Disney Co. CEO Bob Iger, werd herkozen.

Lees ook: Microsoft lanceert HoloLens 2 met groter gezichtsveld