Intel pakt uit met 5G-FPGA en Xeon D voor IoT

Op MWC lanceert Intel een nieuwe Xeon-chip en een FPGA gericht op het datacenter en de netwerk-edge.

Intel laat op MWC in Barcelona zijn nieuwe Xeon D-chip zien. Die processor, codenaam Hewitt Lake, is speciaal ontwikkeld om krachtig maar zuinig rekenwerk aan de netwerkrand mogelijk te maken. Hewitt Lake past in de bestaande Xeon D-line up waar de producten zich vooral focussen op netwerk- en microservertoepassingen.  De nieuwe cpu volgt de Xeon D-1500 line-up op.

Voorlopig is Intel erg karig met informatie over de nieuwe chip. Waar de vorige Xeons gebaseerd waren op Skylake, verwachten we hier een Cascade Lake-design (dus niet noodzakelijk 10 nm). De kloksnelheid van de chips zou hoger liggen, en ze zijn volgens de chipbakker “op maat gemaakt voor rekenwerk aan de edge en voor beveiligings- en opslagoplossingen waar traditioneel beperkingen gelden in termen van stroomverbruik en temperatuur.

FPGA

In één adem kondigt Intel ook een nieuwe FPGA aan. De FPGA Programmable Accelerator Card (PAC) N3000 bestaat om gevirtualiseerde netwerkworkloads te accelereren. Niet verrassend voor een aankondiging op MWC heeft Intel vooral 5G-geïnspireerde toepassingen in het achterhoofd. Het stuk hardware is dus volledig gericht op telecomproviders. Voor deze specifieke chip heeft Intel al enkele grote klanten gestrikt.

In de marge van de productaankondigingen laat Intel nog weten verschillende partnerrelaties aan te gaan, onder andere met Skywork voor de optimalisatie van zijn 5G-modems. Verder houdt de chipbakker het wat nieuwigheden betreft vooralsnog bescheiden op de beurs.

Gerelateerd: FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning