Microsoft lanceert nieuwe Kinect met focus op Azure

Naast de fonkelnieuwe HoloLens 2 heeft Microsoft nog nieuwe hardware op Mobile World Congress (MWC) gelanceerd. De oorspronkelijke Xbox Kinect werd grondig onder handen genomen en krijgt een koppeling met Azure.

Bijna tien jaar na de originele Kinect op Xbox 360 vernieuwd Microsoft de slimme sensor. Deze keer niet om spelletjes te spelen, maar om bedrijven verder te helpen. Het nieuwe toestel heeft indrukwekkend sterke hardware aan boord.

Volgens Microsoft huisvest de nieuwe Kinect een ‘best in class’ 1 megapixel dieptecamera in combinatie met een 12 megapixel RGB-camera. Vooraan zit ook nog een oriëntatiesensor om geavanceerde computervisie en spraakmodellen te bouwen. Bovenop de unit zitten 7 microfoons.

Azure-integratie

Microsoft had vorig jaar op zijn Build ontwikkelaarsconferentie al een tipje van de sluier gegeven. Het verhuisde de oude Kinect naar de cloud. Alex Kipman, Technical Fellow bij Microsoft, wist dit toen te zeggen over het project: “Kinect for Azure ontsluit talrijke nieuwe opportuniteiten om gebruik te maken van Machine Learning, Cognitive Services en IoT Edge. We voorzien dat Project Kinect voor Azure resulteert in nieuwe AI-oplossingen van Microsoft en ons ecosysteem van partners, gebouwd op een groeiend aanbod aan sensoren die integreren met Azure AI-diensten”

 

 

De nieuwe Kinect heeft volgens Microsoft een ‘intelligent edge’. Het ziet en hoort niet alleen veel details, maar het interpreteert ook die signalen. De nieuwe cameramodule heeft een smal of breed gezichtsveld, afhankelijk van wat het gebruiksscenario is.

Je kan meerdere Kinect-modules met elkaar verbinden om een volledig 3D-beeld te kunnen maken van de omgeving.

Beschikbaarheid

Tijdens de persconferentie presenteerde Microsoft twee klanten die al een jaar werken met de nieuwe Kinect-oplossing. AVA Retail heeft dankzij Azure Kinect een winkel uitgerust zonder kassa’s. De camera’s registeren elke handeling in de winkel, zodat klanten kunnen winkelen en buiten wandelen zonder hun producten te registeren. Sterk vergelijkbaar met Amazon Go, een winkel van de online gigant waar je kan binnen- en buitenwandelen zonder artikelen te scannen.

Het meest interessante voorbeeld komt van Ocuvera, een bedrijf dat software en Azure Kinect combineert om te voorspellen wanneer patiënten dreigen uit hun ziekenhuisbed te vallen. Volgens Microsoft heeft het bedrijf in één jaar dergelijke vallen van 11.000 naar 0 kunnen terugbrengen.

Azure Kinect kan op zichzelf worden gebruikt, maar de kracht schuilt hem in de Azurekoppeling en meerdere Kinect-sensoren. De oplossing kost 399 dollar en is vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars vanuit de Amerikaanse Microsoft Store.

Gerelateerd: Microsoft lanceert HoloLens 2 met groter gezichtsveld

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop Mobile World Congress in Barcelona