2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vorige week kwam een gevaarlijke iOS-bug aan het licht in Group FaceTime. Het volstaat om jezelf aan een oproep toe te voegen, voordat de ontvanger heeft opgenomen. De app denkt dan dat het om een actief groepsgesprek gaat en begint al audio van de ontvanger door te sturen.

Vorige week kwam een van de ergste iOS-problemen ooit aan het licht. Een bug in FaceTime laat je meeluisteren aan de andere kant van de lijn, nog voor de ontvanger het gesprek heeft aangenomen.

Eerder deze week heeft Apple een statement gegeven waarin het zich verontschuldigd en dat het snel aan een oplossing werkt. Van zodra het probleem aan het licht kwam, heeft Apple onmiddellijk Group FaceTime uitgeschakeld op alle iOS-toestellen.

iOS en macOS

Sinds afgelopen nacht is iOS 12.1.4 beschikbaar voor alle iPhone- en iPad-gebruikers. Apple heeft ook een macOS Mojave 10.14.3 update gelanceerd om de bug op Mac-computers op te lossen. Groepsgesprekken werden eind oktober aan FaceTime toegevoegd met de update naar iOS 12.1. De introductie van de functionaliteit moest normaal samen vallen met de lancering van iOS 12, maar werd uitgesteld.

iOS-toestellen die nog geen iOS 12 draaien, hoeven zich geen zorgen te maken. Die hebben enkel de FaceTime zonder de groep-optie. Zij hoeven dus niet in allerijl te updaten naar iOS 12 omwille van een veiligheidsgevaar.

De timing valt slecht voor Apple dat privacy hoog in het vaandel draagt. Het blokkeerde vorige week nog interne apps van Facebook en Google omdat ze in ruil voor geld gegevens van gebruikers verzamelden. Het ging toen om een specifiek onderzoek van beide softwaregiganten.

Apple zag de acties van Facebook en Google als misbruik, en greep meteen de kans om zich als beschermer der privacy in de schijnwerpers te zetten. De applicaties werden geblokkeerd, en Facebook en Google werden gestraft.