Vraag naar cloud-computing blijft stijgen

De vraag naar cloud-computing blijft groeien. Omzetcijfers van cloudaanbieders als Amazon, Microsoft en Google tonen aan dat bedrijven nog steeds veel investeren in bedrijfstechnologie, aldus Bloomberg technology.

“De overstap naar de cloud gaat door en alle cloudproviders hebben daar profijt van. Niemand verliest, anderen zijn alleen wat sneller”, zegt Kim Forrest, senior portfoliomanager bij Fort Pitt Capital Group LLC. 

Zo behaalde Google Cloud Platform het afgelopen kwartaal een winst van 6,49 miljoen dollar, ruim 31 procent hoger dan het jaar daarvoor. De investeringsuitgaven stegen bij Google zelfs met 80 procent tot 6,8 miljard dollar. Ook Amazon en Microsoft doen het goed. Zo behaalde Amazon het afgelopen kwartaal een omzetgroei van 45 procent, eenzelfde groei als het kwartaal daarvoor. Voor Microsoft Azure stegen de verkoopcijfers zelfs met 76 procent.

Volgens de financieel directeur van Microsoft’s, Amy Hood, is er ook geen enkele sprake van een afname van de vraag naar op  internet gebaseerde programma’s en diensten. De vraag of cloudproviders de sterke groei van vorig jaar kunnen volhouden in een tijdperk van wereldwijde onzekerheid over economische groei en investeringen, is uitgaande van de cijfers dus onterecht.

Beginjaren van een grote verschuiving

Volgens Bloomberg wijten veel analisten de groei aan het feit dat bedrijven nog in de beginjaren van een grote verschuiving zitten in de manier waarop ze technologie kopen. Hierdoor zouden ze minder afhankelijk zijn van opslag en onderhoud van hun eigen datacenters en backroom-servers. Dit zou volgens diezelfde analisten een reden zijn, waarom veel bedrijven ervoor kiezen om hun activiteiten te stroomlijnen door cloud-diensten te huren bij een of meerdere cloudproviders.

Marktonderzoeker Canalys schatte dat de uitgaven voor cloudinfrastructuur afgelopen kwartaal met 46 procent zijn gestegen tot bijna 23 miljard dollar. Dit betekent dat de investeringen in 2018 op meer dan 80 miljard dollar uitkomen. Ook de Synergy Research Group heeft vorige maand zijn langetermijnprognoses voor de vraag naar cloud computing verhoogd. Zo zou volgens deze groep de groei van cloud-units bij bedrijven zijn afgenomen, naarmate het bedrijf groeide, maar is de verwachte terugval uitgebleven.

“We hadden al een behoorlijk agressieve groeiprognose. De werkelijke groeicijfers liggen buiten de normen van wat we normaal zouden verwachten in een grote, snelgroeiende markt”, aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research.

Intel

Intel luidde 24 januari de alarmklok door een zwakke omzetprognose. Dit werd deels veroorzaakt door een afname van de vraag van grote cloud-computing klanten. Toch realiseerde ook Intel het afgelopen kwartaal een winststijging van 24 procent. Al was het kwartaal daarvoor goed voor een stijging van 50 procent. De totale omzetgroei van Intel betrof 9 procent, veroorzaak door een daling van bestedingen door bedrijven en overheidsinstellingen door een, volgens chipfabrikant Micron, opeenhoping van ongebruikte voorraden bij klanten.

Volgens Simon Leopold, analist bij Raymond James, is cloud-computing dan ook moeilijk te voorspellen. Aanbieders hiervan zijn volgens hem geneigd componenten voor datacenters onvoorspelbaar te kopen. Bovendien maken ze bulkaankopen gunstiger als ze nieuwe faciliteiten bouwen of het systeemontwerp veranderen. In het verleden waren telecommunicatiebedrijven zijn inziens veel duidelijker over hun investeringsplannen.

Dinsdale: “Kortetermijnverkopen door chipmakers hebben bijna geen invloed op de kortetermijnverkoop van de grote cloudproviders. Ik zou niet al te veel slaap verliezen over de groeivooruitzichten van de aanbieders van hyperscale cloud.”

 

Lees ook: Omzet uit clouddiensten Microsoft blijft toenemen