Firefox legt automatisch afspelende video het zwijgen op

Google Chrome en Microsoft Edge kunnen het al, en binnenkort kan Firefox het ook. Vanaf versie 66 legt de browser van Mozilla automatisch afspelende video’s het zwijgen op. Alleen wanneer je daar bewust voor kiest, zal audio worden afgespeeld.

Firefox zal automatische video’s wel nog altijd standaard laten afspelen zonder geluid. Je moet zelf interageren met de video om de audio aan te zetten. Dat maakt de autoplay video’s alvast een stuk minder storend, maar betekent dat ze wel nog altijd onnodig bandbreedte verbruiken.

Mozilla-ontwikkelaar Chris Pearce benadrukt in een blogpost dat gebruikers bepaalde websites kunnen whitelisten. Daartoe verschijnt een nieuw icoontje aan het begin van de adresbalk.

Firefox zal ook een uitzondering maken voor websites waarop de gebruiker toegang tot de microfoon en camera heeft verleend. Het gaat dan typisch om websites voor audio- of videoconferenties, waar je verkiest dat alles gewoon onmiddellijk werkt.

Firefox 66 staat op de planning voor maart. Het muten van automatisch afspelende video’s wordt zowel op desktop als op Android doorgevoerd.

Gerelateerd: Mozilla stopt uitrol Firefox 65 na overmoedige websiteblokkering