Bluetooth 5.1 weet waar je bent

De nieuwe Bluetooth 5.1 standaard is in staat om top op enkele centimeters nauwkeurig uit te rekenen waar een Bluetooth-toestel zich bevindt, wat vooral voor bakens in bijvoorbeeld winkels of luchthavens relevant is, maar ook de betrouwbaarheid van de verbinding moet verbeteren.

De Bluetooth Special Interest Group lanceert Bluetooth 5.1. De update van versie 5.0 brengt een aantal verbeteringen met zich mee. De voornaamste daarvan is de richtingdetectie. De vorige versie van Bluetooth gebruikte signaalsterkte om in te schatten hoe ver een toestel van de zender verwijderd is. Met editie 5.1 komt daar de mogelijkheid om de richting te detecteren bovenop. De combinatie zorgt er voor dat een Bluetooth-zender de locatie van de ontvanger tot op enkele centimeters nauwkeurig kan weten.

Binnenshuis-GPS

Bluetooth 5.1-bakens kunnen zo tot in detail weten waar compatibele smartphones zich bevinden. Dat is handig voor navigatie binnen in grote gebouwen, of bijvoorbeeld het aanbieden van specifieke promoties in supermarkten. Bluetooth wordt zo in essentie een alternatief voor GPS in overdekte gebouwen.

De update brengt verder nog enkele kleine verbeteringen met zich mee, zoals een agressiever energiebesparingsbeleid, en een upgrade voor het verbindingssysteem. The Register merkt nog op dat Bluetooth 5.1 geen verbeteringen met zich mee brengt op het vlak van politieke correctheid. Het technische document waarin de specificatie uit de doeken wordt gedaan, maakt ongeveer 2.000 keer gewag van de master-slave-verhouding, een term die vandaag eigenlijk niet meer gebruikt wordt omwille van de duidelijk moeilijke connotatie.