Details nieuwe iPhones gelekt: geavanceerde AR en USB C

Apple zal zijn iPhone line-up voorzien van een laserscanner voor geavanceerde AR-functionaliteit. Verder komen er nieuwe iPads, en kijkt de telefoonfabrikant zelfs naar USB type C ter vervanging van Lightning.

Dit jaar lanceert Apple directe opvolgers voor de hele iPhone line-up. De iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max worden allemaal verfrist, al zullen ze hetzelfde design behouden. Dat meldt Bloomberg op gezag van betrouwbare maar anonieme bronnen bij Apple zelf.

Dee nieuwe iPhones zullen een extra camera achteraan zal hebben, die dankzij extra pixels en een breedhoeklens meer gegevens zal opnemen. Het spreekt voor zich dat de nieuwe iPhones een nieuwe SoC aan boord zullen hebben. Na het bovenstaande zouden de telefoons slechts weinig evolueren.

3D-laserscanner

In 2020 wordt het interessanter. De grootste nieuwigheid wordt dan de introductie van een laserscanner achteraan op de toestellen. Die zal de diepte meten bij het nemen van foto’s, of bij AR-toepassingen. De werking van de scanner lijkt op die van de TrueDepth-scanner die momenteel aan de voorkant zit en Face Unlock mogelijk maakt. Die gebruikt echter Dot Projection: een technologie die maar efficiënt is tot op een afstand van ongeveer 25 cm van de sensor. De laserscanner kan diepte meten tot op ongeveer 4,5 meter.

Apple zet sinds de introductie van AR-kit erg in op augmented reality. CEO Tim Cook liet al verstaan dat de technologie volgens hem veel meer potentieel heeft van virtual reality. De toepassingen zijn zowel recreatief (extra info wanneer je met je iPhone op vakantie naar een monument kijkt) als professioneel (een loodgieter die door de telefoon meteen instructies ziet voor een specifieke taak die hij moet uitvoeren). Apple werkt nog steeds aan een eigen AR-bril, maar daarover kwamen geen verdere details naar buiten.

USB type C in overweging

Misschien wel het interessantst van al is het feit dat Apple volgens de bronnen experimenteert met iPhones met een USB type C-aansluiting. De smartphonegigant werkt er aan, maar de insiders konden niet bevestigen dat de fabrikant ook effectief voor de aansluiting zal kiezen. Zowat alle andere telefoons in de wereld gebruiken USB C, net als nieuwe laptops, tablets, camera’s…

Zelfs in het geval dat Apple voor USB C kiest, zouden we niet beginnen hopen op een open ecosysteem. Het is perfect mogelijk om de aansluiting softwarematig dicht te timmeren, zodat zelfs laden enkel zou werken met laders van Apple, en gadgets nog steeds een certificaat uit Cupertino nodig hebben om te weken.

iPads en iOS 13

Ook over de toekomst van de iPads is er het één en ander gelekt. Zo moet er nog deze lente een nieuwe versie van de iPad mini verschijnen. Die zal een 10 inch-display hebben, en krijgt een nieuwe chipset mee. Het toestel is aan een update toe: sinds 2015 is er niets meer aan veranderd. Voor de iPad plant Apple nog niet om verder dan de lightning-connector te kijken. In 2020 komt er dan een nieuwe iPad Pro. De introductie staat momenteel gepland voor de lente. Het toestel zou als eerste de 3D-scanner aan boord hebben.

Tot slot klappen de Apple-werknemers nog uit de biecht over iOS 13. Na een weinig inspirerende update naar versie 12 kunnen we nu uitkijken naar nieuwe functies zoals een Dark Mode, en Live Foto’s van 6 seconden in de plaats van 3. Apple zou verder kijken naar een nieuw home screen, maar of dat enkel voor de iPads dan wel voor alle iOS-toestellen is, blijft onduidelijk. Ook over de aard van de vernieuwing is weinig geweten. Feit is wel dat het hoofdscherm nog niet echt veranderd is sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007.

Tegen 2020 zijn er zo heel wat veranderingen op til. Apple moet een tandje bijsteken, aangezien het afgelopen jaar geen groot succes was. Dat liet zich voelen op de beurs, met 300 miljoen aan waarde die als sneeuw voor de zon verdween vanaf november. Naast een tanende verkoop in China bleken consumenten minder geneigd om hun oude toestellen in te ruilen voor nieuwe exemplaren. Met de nieuwe plannen hoopt Apple mensen opnieuw een reden te geven om te upgraden.

Gerelateerd: Apple ziet omzet uit iPhone met 15 procent dalen