‘Microsoft gebruikt meer open source voor Windows Core OS’

Microsoft is uitgegroeid tot één van de grootste bijdragers aan open source, maar Windows bleef tot nog toe grotendeels gesloten. Het ziet er naar uit dat het aankomende Windows Core OS minstens een paar nieuwe opensourcecomponenten bevat.

Microsoft sleutelt al enige tijd aan Windows Core OS (WCOS). Dat is een modulaire basis voor verschillende versies van het besturingssysteem, dat per apparaat kan worden aangevuld met andere functionaliteit. Het zal onder meer worden gebruikt voor nieuwe productcategorieën, zoals vouwbare hardware.

Veel details zijn nog niet bekend over WCOS, maar het lijkt erop dat de software alvast voor een deel open source wordt. Het LinkedIn-profiel van een Microsoft-medewerker, zoals opgemerkt door Twitter-gebruiker WalkingCat, maakt melding van “Windows Open Source Components” in Windows Core OS.

De medewerker heeft volgens zijn profiel onder meer bijgedragen aan het verbeteren van de beveiliging van Windows Core OS en Windows Open Source Components, met behulp van machine learning. Wat dat precies betekent, buiten dat Windows Core OS meer opensourcecomponenten bevat, is niet meteen duidelijk.

Verzoening

Het is onwaarschijnlijk dat Windows Core OS, of eender welke versie van Windows, ooit volledig open source wordt. Tegelijk is het duidelijk dat Microsoft niet langer vies is van een snuifje open source in zijn software. Zo verhuist de Edge-browser binnenkort naar de open source Chromium-engine en is het al langer mogelijk om Linux op Windows te draaien.

Microsofts verzoening met open source is één van de opvallendste veranderingen onder het bewind van CEO Satya Nadella. Daarvoor stond het bedrijf gekend als één van de grootste tegenstanders van open source.

Vandaag is Microsoft één van de grootste bijdragers aan opensourceprojecten. Het is sinds kort zelfs eigenaar van GitHub, de grootste online bibliotheek van opensourcecode. Een volledige lijst van Windows-gerelateerde open source releases, is hier terug te vinden.