Mobiele thin clients van Toshiba moeten levensduur laptopvloot verlengen

Toshiba gaat in zee met Igel voor de ontwikkeling van nieuwe mobiele thin clients. De Linux-laptops, geoptimaliseerd voor verbinding met een VDI-omgeving, moeten veel langer in dienst blijven dan klassieke laptops.

Toshiba en Igel lanceren samen een reeks mobiele thin clients. Toshiba staat in voor de hardware, terwijl Igel met het op Linux gebaseerde Igel OS de software voor zijn rekening neemt. Igel OS is een licht besturingssysteem, gebouwd voor toegang tot gevirtualiseerde desktopomgevingen. De nieuwe toestellen van Toshiba dienen dan ook om verbinding te maken met virtuele desktops of applicaties. Igel is daartoe compatibel met de belangrijkste VDI-softwareoplossingen zoals Citrix en VMware.

Eenvoudig management

De thin client-laptops die Toshiba bouwt zijn beschikbaar in 13 inch en 15 inch-formaat. Ze hebben wifi maar ook LTE aan boord, zodat gebruikers van overal aan de virtuele toepassingen kunnen. Toshiba belooft de hardware voor de toestellen constant te houden en dus niet te veel nieuwe versies uit te brengen. Dat moet de uitbreiding en het management van een grote vloot van de toestellen vereenvoudigen.

De twee kersverse partners gaan verder prat op de aanwezigheid van de Igel Universal Management Suite. Die moet het voor administrators nog eenvoudiger maken om een grote hoeveelheid toestellen efficiënt te beheren.

Connectiviteit

Omdat een thin client veel minder moet kunnen dan een echte laptop, en performantie-updates vooral aan de kant van de server plaatsvinden, is de toestellen een veel langer leven beschoren dan klassieke laptops. Toshiba en Igel claimen daarom dat hun toestellen een stuk langer zullen meegaan als investering. Daar staat natuurlijk tegenover dat Thin Clients effectief geen echte laptops zijn, en bijgevolg helemaal afhankelijk zijn van de beschikbare connectiviteit. Wie op de trein wil werken en daar geen goede verbinding heeft, is zo plots erg beperkt in zijn mogelijkheden.

Toshiba is niet de eerste of de enige die mobiele thin clients uitrolt. Zo hebben ook fabrikanten als HP en Dell hun eigen oplossingen. Dat 4G LTE inbegrepen zit in het aanbod van Toshiba, onderscheid de toestellen wel van veel concurrenten. Bovendien is Igel een naam met ervaring in de sector. Dat de twee bedrijven hun krachten bundelen, is voor dit type product een interessante en logische zet.

Op enkele praktische beperkingen in verband met connectiviteit en mobiliteit na, zijn mobiele thin cliënts wel een handige manier om de IT-omgeving van een organisatie te managen. Natuurlijk is een overstap naar VDI aan de orde, maar die aanpak laat een erg eenvoudig management van de operationele digitale omgeving toe. IT heeft in principe heel weinig werk aan fysieke toestellen, en kan vanuit een centraal punt alles beheren.

Gerelateerd: Toshiba houdt vast aan vertrouwde technologie voor eerste 16 TB HDD