Eerste details Android Q: donker thema, meer privacy en desktopmodus

Android Q is nog enkele maanden van ons verwijderd, maar XDA Developers kon toch al een eerste blik werpen op een zeer vroege build van het besturingssysteem. Daarmee krijgen we alvast zicht op een aantal nieuwe functies die Google voor deze versie heeft gepland.

XDA Developers benadrukt dat de build die het in handen kreeg kersvers is en nog ver afligt van wat uiteindelijk de eerste Android Q Developer Preview zal zijn.

De grootste visuele verandering is het donker thema dat Google doorheen het hele systeem lijkt uit te rollen. Android 9 Pie biedt reeds een licht en donker thema, maar het effect daarvan blijft beperkt tot het notificatiescherm en de app-launcher. Google lijkt dat in Android Q uit te breiden naar andere plaatsen in het OS, waaronder het instellingenmenu. Mogelijk kan het donker thema zelfs in apps worden geforceerd, ook als dat standaard niet wordt ondersteund.

Toestemmingenbeheer

Google sleutelt ook verder aan de privacy-instellingen. Recent heeft het al strengere regels ingevoegd voor app-toestemmingen. Dat wordt verder uitgebreid met een optie om toestemmingen zoals locatietoegang of toegang tot de microfoon alleen toe te staan wanneer de applicatie in gebruik is.

 

permissions Android Q - XDA-Developers

 

Desktopmodus

Het lijkt er ook op dat Google aan een desktopmodus werkt, zoals onder meer de Samsung Galaxy Note 9 en Huawei Mate 20 Pro dat vandaag al aanbieden. XDA Developers trof in de ontwikkelaarsopties de optie ‘force desktop mode’ aan, al leek die voorlopig nog niet te werken.

De eerste ontwikkelaarspreview van Android 9 Pie werd vorig jaar in mei gelanceerd. Als we van een gelijkaardige timing uitgaan, zullen we rond die tijd dit jaar van Google zelf te horen krijgen wat Android Q in petto heeft.