Intel combineert Optane-geheugen en SSD op één M.2-kaart

Intel Optane Memory H10 combineert het snelle Optane-geheugen met een SSD in één M.2-kaart voor ultramobiele toestellen. Vanaf begin april zouden de eerste laptops van fabrikanten beschikbaar moeten zijn. Of de kaart ook los in de winkel zal worden verkocht, weet Intel nog niet.

Op CES in Las Vegas heeft Intel zijn nieuwste Optane-geheugen gelanceerd: Optane Memory H10. De combinatie van Optane en een volwaardige SSD op een M.2-kaart betekent dat fabrikanten met ultradunne laptops voortaan Optane kunnen integreren. Vandaag was daar telkens een aparte Optane-kaart voor nodig, wat niet haalbaar is in dunne toestellen.

Volgens PCWorld is het voorlopig nog niet duidelijk of de M.2-kaart ook los in de winkelrekken zal liggen. Het hakt die knoop door de komende maanden, afhankelijk van het enthousiasme rond het product.

Drie configuraties

Intel Optane Memory H10 is beschikbaar in drie configuraties: 16 GB Optane en 256 GB NAND, 32 GB Optane en 512 GB NAND of 32 GB en 1 TB NAND. Intel maakt gebruik van QLC 3D NAND-chips. Het Optane-geheugen dient als buffer voor veelgebruikte programma’s om bliksemsnel te werken vergeleken met klassieke flashopslag.

We hebben in het verleden bij fabrikanten Intel Optane-configuraties gezien in combinatie met een klassieke harde schijf om het systeem te versnellen. Of de prestatiewinst ook zo groot is in combinatie met een SSD, valt af te wachten.

Intel zegt dat de Optane Memory H10 wordt ondersteund door Dell, Lenovo, HP, Asus en andere merken en zou vanaf de eerste week van april in de winkelrekken liggen. Volgens de chipgigant is dat de week waarin Microsoft plant om de volgende grote Windows 10 Update te lanceren (versie 1903).