Huawei noemt nieuwe Kunpeng 920 snelste Arm-processor ter wereld

Chinese fabrikant Huawei kondigde tijdens een persconferentie in thuisstad Shenzhen de Kunpeng 920 aan. De serverchip is naar eigen zeggen de beste Arm-processor van het moment.

“Vandaag beginnen we met Kunpeng 920 aan een tijdperk van gediversifieerd computergebruik, belichaamd door meerdere kernen en heterogeniteit. Huawei heeft geduldig en intensief geïnvesteerd in computerinnovatie om voortdurend doorbraken te maken. We zullen samenwerken met onze klanten en partners om een ​​volledig verbonden, intelligente wereld te bouwen.”, aldus William Xu, Chief Strategy Marketing Officer bij Huawei.

7 nanometer

De Kunpeng 920 is door Huawei zelf ontwikkeld volgens een 7 nanometerproces, vergelijkbaar met de eerder door het bedrijf gelanceerde Kirin 980. Naar eigen zeggen zijn de prestatiewinsten onder meer te danken aan geoptimaliseerde ‘branch prediction’-algoritmen, naast ook een verbeterde architectuur van het geheugensubsysteem.

De 64 kernen van de Arm-processor zijn geklokt op 2,6 GHz en gepaard met 8-kanaals DDR4-geheugen met een bandbreedte die 46 procent sneller is dan sommige concurrerende systemen. Ook beschikt het nieuwe paradepaardje onder meer nog over een tweetal 100G RoCE-poorten en ondersteuning voor PCIe Gen4 en CCIX.

In prestatietest SPECint zou de Kunpeng 920 een score van 930 hebben behaald, ruim 25 procent hoger dan de benchmark. Ook zou de Kunpeng 920 zo’n 30 procent minder stroom gebruiken. SPECint is een benchmarkpakket bestaande uit twaalf programma’s, bedoeld voor het testen van de algehele prestaties van. Uitgaande van deze prestatietest stoot Huawei hiermee Fujitsu’s 7 nm A64X van de eerste plaats. De oplossing van Fujitsu kan tot 2,7 teraflops per chip bereiken.

TaiShan

Huawei maakte ook nog kenbaar dat het drie nieuwe servers binnen de vlaggenschipserie ‘TaiShan’ op de markt zou brengen. Allen aangedreven door de Kunpeng 920-processor.

De servers zijn volgens het bedrijf speciaal ontworpen voor scenario’s die hoge prestaties en efficiëntie vragen. Ze beschikken over een resource scheduler, die naar eigen zeggen tot 20 procent betere prestaties levert.

De drie nieuwe TaiShan-servermodellen, waarvan één met een focus op opslag, een andere op hoge dichtheid en een derde met de focus op beide punten, zijn volgens Huawei later dit jaar beschikbaar.

Gerelateerd: Huawei beconcurreert Nvidia en Google met eigen AI-chips